You are here

Весић и Стаикурас: Јачамо сарадњу и пријатељство Србије и Грчке

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је свог грчког колегу, министра инфраструктуре и транспорта Христоса Стаикураса, угостио у Новом Саду, у који су из Београда стигли "Соколом", и наставили разговоре о могућностима за јачање сарадње и пријатељских веза две земље.

Министар Весић рекао је да се увек труди да састанке са колегама из других земаља не одржава само у Београду, већ да им покаже и друге градове, а Нови Сад је посебан, јер су до њега заједно дошли брзим возом, што је била прилика да грчком министру укаже на напредак који је Србија остварила у области железнице.

У Новом Саду му је  представио пројекат брзе пруге до Суботице.

"Показао сам му зашто је шест милиона путника изабрало да ’Соколом’ путује између Београда и Новог Сада у последње две године, а представио сам му и пројекат наставка градње још 108 километара брзе пруге до Суботице, којом ће се од марта наредне године, из Београда стизати за свега сат и 12 минута. То је сада незамисливо и потпуно ће променити живот свих грађана на траси брзе пруге и допринети даљем економском развоју", рекао је Весић након састанка.

Навео је да је са министром Стаикурасом разговарао о сарадњи српских и грчких железница и инфраструктурном повезивању две земље, о чему ће бити више речи на сутрашњем састанку председника Србије Александра Вучића и премијера Грчке Кирјакоса Мицотакиса.

Такође, указао је да је њихов заједнички циљ увођење јединствене електронске наплате путарине, до почетка лета, што ће значити бројним грађанима Србије који путују у Грчку, али и Грка који путују кроз Србију, чиме се даје додатни импулс билатералној сарадњи.

Министар Весић је захвалио Влади Грчке на принципијелној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, подсећајући да је Грчка једна од пет земаља ЕУ која не признаје Косово.

"Захвални смо им на томе. Срби и Грци су кроз историју делили заједничку судбину и знамо да је Грчка земља на коју можемо увек да се ослонимо, као што и Грчка зна да Србија уме да узврати и да ће увек бити уз њих. Долазе тешка времена, и ’мали’ народи морају да буду заједно, ако желимо да опстанемо у све нестабилнијем свету", поручио је министар Весић.

Министар Стаикурас изразио је задовољство због посете и Београду и Новом Саду, истичући да је то прилика за унапређење билатералних односа и сарадње у  свим питањима од заједничког интереса.

"Билатерална сарадња је добра и продуктивна, али може да буде додатно унапређена у и ојачана у области транспорта и инфраструктуре, које пружају одлучну прилику за даље јачање сарадње", рекао је Стаикурас.

Србији је пожелео успех Србији у организацији специјалне изложбе Експо 2027. године.

"И сутра ћемо, са председником Вучићем и премијером Мицотакисом разговарати о свим темама, и инфраструктурном повезивању. Грчка, као земља чланица ЕУ и Србија као кандидат за чланство у Унији, могу да удруже снаге и искористе бројне бенефите у погледу финансијских средстава за различите пројекте у региону", навео је Стаикурас.

Како је рекао, сарадња на свим пројектима који повезују Србију и Грчку, односно Западни Балкан и земље Медитерана, биће део политике и планова и на европском нивоу.

И грчки министар је указао да је заједничка електронска наплата путарине нешто на чему ће се интензивно радити, због чега је већ дао налог надлежнима да утврде све техничке и административне могућности за имплементацију тој пројекта.

"Хвала на свему што сте учинили за мене ова два дана, на позиву и на топлој добродошлици и на изузетном гостопримству", рекао је Стаикурас министру Весићу.