You are here

ВЕСИЋ И ЖАКОБ: ЗАЈЕДНО У ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са сталном коориднаторком Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб о сарадњи Србије и те међународне организације, као и о остваривању Агенде УН 2030. годину.

Министар Весић је истакао да је Србија један од оснивача Уједињених нација, и једна од ретких земаља чланица која поштује све повеље и акте УН.

Он је истакао да је Србија посвећена остварању циљева одрживог развоја кроз Агенду 2030, будући да у својим прописима прати тај документ Уједињених нација.

У том смислу, Весић је информисао Жакоб да је у току јавна расправа о изменама Закона о планирању и изграду, који не подразумева само убрзавање процедура и већу транспарентност, већ је акценат стављен на одрживу и зелену градњу.

Тако ће, напоменуо је, сви објекти морати да имају зелени сертификат, биће коришћени еколошки материјали у градњиа, а свака зграда мораће да има одређен број паркинг места за електричне аутомобиле.

Весић је додао и да је у плану и постављање 160 пуњача за електричне аутомобиле, дуж аутопута.

Министар је указао да је држава издвојила 102 милиона евра за замену старих возила, за осубвенције власницима аутомобила који користе дизел гориво за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

Навео је и да је урађен Просторни план Србије, који представља визију развоја земље, те да су завршене и две стратегије – Стратегија становања и Стратегија развоја комуналног система.

„Врло радо ћемо сарађивати са Уједињеним нацијама на остварењу циљева одрживог развија“, рекао је министар Весић.

Стална коориднаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб рекла је да је разорни земљотрес у Турској и Сирији показао колико је важан сектор грађевинарства за живот свих грађана.

Истакла је значај Нове урбане агенде, коју су УН усвојиле 2016. године, и коај даје глобални оквир урбаног развоја за наредних 20 година.

„Надам се да ће та агенда у потпуности бити примењена, у свим општинама и градовима, а УН свакако пружа подршку у њеном остварењу“, рекла је Жакоб.

Она је указала и да су кључни изазови борба против климатских промена, али и отпорност инфраструктуре.