You are here

ВЕСИЋ: ИМАМО ПРАВО НА СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ, СРБИЈА И РЕПУБЛИКА СРПСКА МОРАЈУ ДА РАДЕ ЗАЈЕДНО

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас у Бања Луци да Декларација Свесрпског сабора није никакав одговор на Резолуцију о Сребреници, увојеној у УН, већ ће последица посебних веза Србије и Републике Српске на које имају право Дејтонским споразумом, и није уперена ни против кога.

„Јуче је Скупштина Републике Српске усвојила ту Декларацију, што је обавеза наших парламената. Важно је да покажемо да српски народ заједнички ради“, рекао је Весић.

Поручио је да Србија, као гарант Дејтонског споразума, поштује територијални интегритет БиХ, али поштује и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

„Имамо право на специјалне везе са Републиком Српском и ми то право користимо, да афирмишемо наше односе и везе. Моја посета Бања Луци је узвратна посета, управо да бисмо показали да нам Република Српска важна. Морамо да се држимо заједно, јер у тешким временима која долазе бићемо сви угрожени. Синхронизовани су напади на српски народ, не бирају да ли нападају Београд или Бања Луку, и морамо заједнички да радимо и обезбедимо опстанак на овим просторима“, рекао је Весић.

Навео је и да Декларација није одгвор на Резолуцију о Сребреници, већ је последица специјалних односа Србије и Републике Српске.

Истакао је и да је Резолуција о Сребреници која је у мају у ГС УН, само погоршала односе у региону.

„Они који су у БиХ то радили због унутарполитичких односа, Златко Лагумџија и Денис Бећировић, не би ли се у свом бирачком телу показали већим Бошњацима од других, нанели су штету суживоту у БиХ, вратили односе на постдејтонски период, што је лоше, и нанели штету односима у региону.

Та Резолуција је бесмислена, и није било разлога да се доноси на тај начин“, нагласио је министар Весић.

Навео је и да је највећа штета њеним доношењем начињена потомцима жртава Сребренице, јер све жртве у БиХ – српске, бошњачке и хрватске, заслужују пијетет и сећање сва три народа, док су појединци покушали да их инструментализују зарад политичких циљева.

„Сви који су гласали у УН, отишли су после тога својим кућама, а ми смо остали да живимо заједно. Она није донела никоме корист, није помирила народе, нити решила иједан проблем. Ништа се није десило осим што имамо више проблема него пре“, рекао је Весић и подсетио да је Србија захваљујући дипломатској офанзиви и ангажовању председника Александра Вучића да обезбеди да већина земаља УН не подржи тај документ.