You are here

ВЕСИЋ: ИНФРАСТРУКТУРА У СРБИЈИ ЈЕ ПРАВА ПРИЛИКА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

Инфаструктура у Србији је права прилика за инвестирање јер ми као држава доста улажемо у развој наше инфраструктуре и железнице, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Он је на панелу посвећеном инфраструктури у оквиру Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије навео да се сада у нашој земљи гради 198 километара брзих пруга.

Истакао је да су у Србији појачане државне инвестиције у инфраструктуру, па је у ову сврху 2023. из буџета уложено 3,6 милијарди евра и позвао италијанске привреднике да улажу у инфраструктуру у Србији.

Подсетио је да је завршена брза пруга од Београда до Новог Сада и да ће Србија до краја следеће године бити брзом пругом повезана са Будимпештом.

"Недавно смо потписали уговор са Европском унијом, Европском банком за обнову и развој и Европском комисијом о градњи 228 километара пруге ка југу Србије, односно од Београда до Ниша. У току је пројектовање за ову пругу, до средине године би то требало да се уради, а први тендери да се распишу до краја ове године и подељени су у три лота", рекао је Весић.

Навео је да је вреднсот овог пројекта око 2,7 милијарди евра, од чега ЕУ даје 610 милиона евра, 500 милиона је из буџета Србије, а остало су паре из кредита.

Према његовим речима преговара се са Европском комисијом да се заједно ради и пруга према Прешеву, што је наставак пруге од Ниша за 88 километара, па би Србија када се све ово заврши имала скоро 500 километара брзих пруга.

"Са Европском комисијом разговарамо и о изградњи интерсити воза између Београда и Беча, а прошле недеље сам у Риму разговарао са својим домаћинима да се Италија укључи у овај пројекат. Ми би до границе са Хрватском радили 90 километара, то сада пројектујемо и до средине године имаћемо пројекат и чим добијемо новац расписаћемо тендер", рекао је Весић.

Указао је да ће у наредном периоду три закона из области железнице бити на дневном реду Скупштине Србије и да ће њиховим усвајањем сви прописи у Србији у овој области бити усаглашени са прописима ЕУ.

Истакао је да ће се радити и на реконструкцији регионалних пруга, око 1.700 километара укупно од чега је најважнија пруга Београд-Бар, односно њен део кроз Србију.

"Ми видимо будућност Србије у логистици и бићемо расположени за инвестиције у логистику. Ускоро ћемо отворити интермодални терминал у Батајници", рекао је Весић.

Када је реч о ваздушном саобраћају навео је да Србија од свих земаља има највише директних летова са Италијом и да ће ове године бити уведена четири нова редовна лета према овој земљи.

Истакао је да се у Србији гради 412 километара ауто-путева, а у плану је да се реконструише још 746.

Према његовим речима Србија жели да се повеже са суседима због чега се граде или ће се градити путеви према Босни и Херцеговини, Црној Гори, Албанији.

Навео да ће ускоро кренути тендери за пут према Албанији и да италијанске компаније могу да учествују на њима.

Указао је и да дозволе које наши превозници морају да добију у Италији, праве проблеме и да је зато тражио да се укину као што су већ урадиле неке друге земље.

"За сада сам од италијанске владе добио обећање да ћемо добити потребан број дозвола", рекао је он.

Италијанске привреднике је позвао да искористе и предности које наша земља има чланством у иницијативи Отворени Балкан (ОБ) и навео да се следеће седмице потписује документ којим ће исти тагови за наплату путарине важити у земљама чланицама ОБ, дакле Србији, Северној Македонији и Албанији.