You are here

ВЕСИЋ ИСПРАТИО 10 СТУДЕНАТА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ У КИНУ НА ПРАКСУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић испратио је данас 10 студената завршне године и мастер студија са Грађевинског факултета Универзитета у Београду на прву стручну праксу у Кини.

"Велико ми је задовољство што сте ви први студенти из Србије који ће отпутовати, у оквиру ове наше прве студентске праксе, у Народну Републику Кину. Тамо ћете бити у прилици да, радећи на пројектима које ради Шандонг хај-спид (Shandong Hi-Speed), видите неке од најкомплекснијих и најважнијих пројеката", изјавио је Весић обраћајући се студентима.

Нагласио је да је авиокомпанија којом ће путовати Ер Србија доказ напретка наше земље.

"Овај аеродром ће до краја године имати скоро осам милиона путника, што је било незамисливо пре неколико година. То само говори колико се наша земља развија и колико смо на добром путу као земља", казао је Весић на београдском аеродрому.

Министар се захвалио амбасадору Кине Ли Мингу на подршци овом пројекту, компанији „Shandong Hi-Speed“, која је прва пристала да учествује у овом пројекту и обезбедила ово путовање.

"Такође, желим да се захвалим и Аеродрому Никола Тесла на гостопримству, Ер Србији која ће вам омогућити да стигнете у Кину", рекао је министар.

Поручио је студентима да им је ово прилика да уче, а да је непрестано учење пут успеха.

"Били сте успешни на факултету. Нико од вас нема просек испод 8.6, али је сада време када почињете своје професионалне каријере. Можемо много да научимо од других у свету, и са истока и са запада. На нама је, заиста, да учимо од најбољих како бисмо урадили најбоље за нашу земљу", истакао је Весић.

Поручио је студентима да имају најлепшу професију, јер ће иза њих остати мостови, путеви, луке, велике грађевине.

"Једног дана ћете моћи својој деци да кажете да сте учествовали у изградњи великих пројеката који ће постојати вековима", рекао је министар и додао да је сигуран да ће се овог пута вратити обогаћениији знањем.

"Идете у Кину, земљу која је пријатељ Србије. Видећете на сваком кораку колико кинески народ поштује Србију. За нас је част што имамо такве пријатеље. Кина је земља која никад није условила Србију са својом помоћи и сарадњом. Идете међу добре и вредне људи, који су се као и ми, кроз историју, борили за своју слободу и независност", казао је Весић и додао да то, што путују авином Михајло Пупин, треба да их подстакне да буду успешни колико је био Пупуин.

Студенти ће бити на пракси од 9. до 14. децембра у провинцији Шангдонг.