You are here

ВЕСИЋ: ИСПРЕД НАС СУ ГОДИНЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ

Пред Србијом су, дефинитивно, године железнице и држава ће наставити да улаже у њихов развој, поручио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић отварајући највећу Међународну конференцију посвећену железничком саобраћају на Саобраћајном факултету у Београду.

Подсећајући на речи нобеловца Иве Андрића да од свега што човек гради, ништа није важније од мостова, Весић је истакао да управо саобраћајна струка деценијама служи истој сврси - да приближи људе једне другима, убрза њихову комуникацију, из чега увек произилази развој, културни и економски, што значи - бољи живот за све.

У том повезивању железнички саобраћај је увек заузимао кључно место.

“Свакодневно разговарам са људима из разних делова наше земље и готово да нема никога, нарочито из старијих генерација, који са сетом не говоре о железници. Зато имам обавезу да овде, где се рађају транспортне политике, пренесем огромно задовољство грађана тиме што је железница коначно почела да се обнавља”, рекао је Весић.

Министар је подсетио да је изграђена брза пруга Београд – Нови Сад, а да је у току градња деонице ка Суботици, и да ће се, када мађарски партнери заврше свој део, од Београда до Будимпеште путовати само 2 сата и 45 минута.

Он је поновио да ће се градити брза пруга од Београда до Ниша, којом ће се између два града уместо шест сати путовати само 100 минута, а биће настављена и ка Прешеву.

Весић је истакао да се реконструише деоница пруге од Ниша ка Димитровграду, док се обнавља и електрификује 538 километара регионалних пруга.

Министар је напоменуо да је са колегама из Италије и Словеније већ разговарао о пројекту брзе пруге од Венеције и Беча ка Београду, и даље ка Солуну, као и да ће ускоро бити одржан министарски састанак свих земаља на тој траси, како би пројекат био покренут заједнички.

“Свега овога не би било без визије председника Александра Вучића да од Србије ствара модерну и повезану земљу, и без економске стабилности земље. А, развоја транспорта уопште, и железнице, не би било без вас, струке, која је деценијама покретачка снага развоја наше земље. Баш одавде крећу иницијативе, нове технологије, знања, искуства, савремене транспортне политике које развој саобраћаја у нашој земљи чине одрживим и ефикасним”, рекао је Весић.

Зато се, каже, увек и залаже за тесну сарадњу државе и академске заједнице, јер је то доказана формула за успех, а због тога је, у сарадњи са Универзитетом у Београду, и покренуо праксу за студенте, како би им се пружила прилика да раде на најважнијим државним пројектима, стекну драгоцено искуство и знање, које ће сутра да искористе за развој наше земље.

“Желим вам да наставите да градите мостове између људи. Сигуран сам да ће закључци са ове конференције да дају нову вредност развоју транспорта у нашој земљи и Европи, а у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имаћете увек поузданог партнера”, поручио је министар Весић учесницима конференције.

Овогодишња, јубиларна, 10. ИЦРОМА конференција из области математичког моделирања и анализе у железничком саобраћају “RailBelgrade2023”, највећа је међународна железничка конференција.

На Саобраћајном факултету, од данас до 28. априла, око 200 научника и експерата из више од 20 земаља, представиће најновија сазнања у вези са железничким саобраћајем и дати смернице за даљи развој ове саобраћајне делатности.

Декан Саобраћајног факултета, проф. др Небојша Бојовића, рекао је да је тој високошколској установи указана част да буде организатор престижне конференције, али и Београду, јер је сврстан међу престонице које имају прилику да окупе тако велики број признатих имена из света железнице.

Он је рекао да железнички саобраћај у Србији доживљава ново пролеће и рађање и враћа му се улога коју има у већини земаља света, и да је баш зато важно да Србија буде и на глобалној мапи научноистраживачке и експертске заједнице посвећене развоју железнице.