You are here

ВЕСИЋ: ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ ЗА БОЉУ ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ ЗГРАДА

Први стручни симпозијум о енергетској ефикасности зграда на Западном Балкану и у региону отворен је данас у Београду, и том приликом је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао да измене и допуне Закона о планирању и изградњи предвиђају много новина управо у овој области у Србији.

Весић је нагласио да је веома важно да се о овом проблему говори као и размене искуства, јер када је реч о енергетској ефикасности, Балкан не може да се похвали тиме.

“Ми већ 12 година имамо правни оквир и стратешка документа која регулишу енергетску ефикасност зграда али за то време није урађено много из разлога што није било довољно законских решења како би се то и стимулисало. Данас сам представио измене и допуне Закона о планирању и изградњи које предвиђају веома много новина када је у питању енергетска ефикасност зграда - прво предвиђају да све нове зграде морају да имају енергетске пасоше", рекао је Весић.

Зграде које се буду градиле после усвајања измена и допуна Закона, додаје Весић, мораће да имају овај пасош јер како је рекао, станови неће моћи ни да се купују ни продају уколико га инвеститор односно зграда не поседује.

“За старе стамбене зграде постоје три рока - први је од три године за зграде где је власник држава. Држава је себи дала обавезу да за три године прибави сертификате о енергетском својству сваке зграде. Пословне зграде, банке и слично - рок је пет година и последњи је за стамбене зграде, од 10 година, и те сертификате неће прибављати станари већ локална самоуправа", рекао је министар.

Он је подсетио да је уведена је и обавеза да све зграде, приватне и државне, од преко 10.000 квадрата морају да имају сертификате зелене градње, постоји неколико међународних сертификата и пројекат ће морати да се шаље у Њујорк, Берлин и друго.

“Сви који граде пре добијања употребне дозволе мораће да доставе доказ о кретању грађевинског отпада, такође и да обезбеде полису осигурања од штете према трећем лицу и тако обезбеди средства у случају настале штете на околним објектима, али ће полису моћи да наплати и локална самоуправа уколико улице не врате у првобитно стање уколико дође до оштећења приликом градње. Деси се да инвеститор буде одговоран законски али не постоји начин да се штета наплати, тако да ће ово бити решено", рекао је Весић.

Овај дводневни симпозијум организује Програм Уједињених нација за развој (УНДП) уз подршку влада Немачке, Словачке и Јапана са циљем да помогне Србији и земљама региона да убрзају примену мера за повећање енергетске ефикасности, како би смањиле потрошњу енергије, трошкове снабдевања енергијом, емисије гасова са ефектом стаклене баште и заштитиле животну средину и здравље грађана.