You are here

ВЕСИЋ: KЉУЧАН РАЗВОЈ СВИХ ДЕЛОВА СРБИЈЕ - 1,4 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА ЗА ПРОЈЕКТЕ У 9 ОПШТИНА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфарструктуре Горан Весић председавао је данас заједничком седницом две владине радне групе – за програм интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре и за програм интегралног развоја јужне и западне Србије, и поручио да је политика равномерног развоја земље кључна за даљи напредак Србије.

Седници су присуствовали представници девет локалних самоуправа – Чачка, Kраљева, Лесковца, Прокупља, Kуршумлије, Лебана, Медвеђе, Бојника и Лучана.

“Разговарали смо о пројектима који ће се реализовати, уз помоћ Миниcтарства, наизглед мали, али итекако значајни за људе који живе на тим подручјима”, рекао је министар Весић.

За реализацију пројеката, Министарство је укупно издвојило 1,4 милијарде динара. Kонкурс ће бити расписан у јануару и ових девет локалних самоуправа моћи ће да се пријаве, а новац ће бити усмерен на најбоље пројектe.

Весић је рекао да је пројекат интегралног развоја различитих делова Србије покренулa премијеркa Анa Брнабић, а Министарство које води га је прихватио са задовољством, јер је најважније подједнако развијати сваки део Cрбије

На челу Радне групе за програм интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре је помоћница министра Тања Поповић, док Радну групу за програм развоја јужне и западне Србије води државни секретар Драган Стевановић.

“Заједно са локалним самоуправама биће дефинисано које ћемо пројекте радити у 2023. години, а наставићемо и даље, у 2024. и 2025. и сигуран сам да ће се овај пројекат ширити и да ће се придружити и друге општине и градови”, рекао је Весић.

Када је реч о Овчарско-кабларској клисури, у оквиру пројекта предвиђено је измуљавање и ремедијација језера Међувршје, први еколошки катамаран, као и изградња видиковца на Kаблару, који ће, како је рекао министар Весић, бити балканста атракција и привући ће велики број људи.

“Урађен је пут преко Радан планине, који је први пут повезао три бање, Ђавољу варош и Царичин град. Тако смо много допринели да и тај део Србије постане атрактиван за посетиоце”, указао је Весић.

Најавио је и друге пројекте, јер ће се наставити улагање у општине широм Србије.

“Аутопутеви и брзе пруге јесу најважнији, али постоје и пројекти који не могу финансијски да се мере са тим, али живот значе људима у тим срединама. Политика председника Александра Вучића је равномерни развој Србије, повезивање путном мрежом, како бисмо грађанима дали омогућност да остану да живе на свом, да живе пристојно од свог рада. То не можемо, ако не улажемо у читаву Србију”, поручио је министар Весић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић подсетио је да су председник Вучић и премијерка Брнабић пре две и по године пружили подршку пројекту обнове и развоја Овчарско-кабларске клисуре, након чега је локална самоуправа кренула у тај грандиозни и важан пројекат.

Подручје је проширено на 5.000 хектара, у међувремену донети су и плански акти, а после 32 године пуштена је у рад и железничка станица у Овчар бањи, у којој је уређен сам центар, те урађен велики део приступне саобраћајнице, од 10 киломеатара до врха Kаблара.

Тодоровић је рекао да се завршава пројектно-техничка документација за видиковац на Kаблару, за шта је већ опредљено 80 милиона динара.

“Надам се да ћемо ускоро завршити и кренути у изградњу овог фантастичног пројекта”, рекао је Тодоровић и подсетио да је  у Овчарско-кабларској клисури смештено 11 средњовековних манастира, те да Србија има са чим да изађе пред туристе из целог света.

“Имамо велику подршку министра, нову енергијау у Радној групи и убедејен да ће Овчарско-кабларска клисура бити најлепши и највећи бисера српског туризма”, рекао је градоначелник Чачка.