You are here

ВЕСИЋ: КОМПЛЕТНА КАНАЛИЗАЦИЈА У ВРАЊУ НАЈКАСНИЈЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ

У оквиру пројекта “Чиста Србија” на територији Врања биће изграђено укупно 141 километар канализације, изјавио је данас министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић приликом посете том граду чије је постројење за прераду отпадних вода, како је рекао, пример како ће изгледати сва таква постројења у Србији.

Весић је у Врању обишао радове на канализацији у селу Доње Требешиње и постројење за прераду отпадних вода у насељу Ћуковац и том приликом рекао да је Врање један од ретких градова у Србији са фабриком за прераду отпадних вода која је потпуно у функцији.

“Не само да је у функцији, већ овде постоји потпуно заокружен систем који се завршава производњом електричне енергије и потпуном прерадом отадних вода које у чистом облику одлазе у Јужну Мораву. Електричну енергију коју произведу из биогаса, они 50 одсто своје потрошње електричне енергије на тај начин покривају, а сада ћемо им помоћи да поставе соларне панеле како би могли да буду потпуно самоодрживи”, рекао је Весић.

Навео је да је ово постројење пример како ће изгледати сва постројења за прераду отпадних вода у Србији.

Весић је рекао да ће у Врању најкасније за две године бити завршена комплетна канализација, 141 километар канализације, а да ће у међувремену почети да се и Врањска Бања, те да ће када то буде завршено Врање бити град у којем ће сва отпадна вода потпуно бити прерађивана и у чистом облику враћена у природу.

Такође, навео је да већ следеће године почети да се гради регионална депонија у Врању која је значајна и коју је Врање дуго чекало и да, када се томе дода брза пруга која ће туда пролазити, Врање неће имати ниједан већи комунални проблем осим да се позабави и решавањем проблема водоснабдевања.

“Проблеми које Врање има када је реч о водоснабдевању имају мање више сви градови у Србији – лоше цеви, лоша мрежа, потреба да се то поправи због чега ћемо креирати посебан државни програм генерално за помоћ локалним самоуправама по том питању”, рекао је Весић.

Истакао је да је Врање пример како држава и град могу заједно да раде и како ће у наредних десетак година изгледати све општине и градови у Србији јер ће, додао је, сви морати да прерађују отпадне воде на исти начин.

Навео је да је Врање један од локалних сампоуправа које имају одговоран однос према постројењима и додао да има локалних самоуправа које не управљају постројењима онако како треба.

“Зато је Врање место од којег могу да уче многи градови и општине у Србији и задовољан сам јер ће многи долазити овде да виде како се уређује систем прераде отпадних вода”, рекао је Весић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић подсетио је да су са пројектом “Чиста Србија” кренули у децембру 2021. године и са поносом истакао да је Врање први град где је тај програм почео да се реализује.

“Сада смо на 58 километара од укупно 141 километара колико је уговорено, али свега тога не би било да није пре тога била фабрика за пречишћавање отпадних вода и да није направљен концепт како да се све те отпадне воде усмеравају ка овој фабрици која је сада у пуном капацитету”, рекао је Миленковић.

Врање је заједно са министром Весићем посетио државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Драган Стевановић, као и помоћник министра Душан Радоњић.