You are here

ВЕСИЋ: КРОЗ ПРОЈЕКАТ "ЗАПЛОВИ СРБИЈОМ" ПОДСТИЧЕМО РАЗВОЈ ВОДНОГ САОБРАЋАЈА И ЕКОНОМСКИ НАПРЕДАК ЗЕМЉЕ

У Свечаној сали Скупштине Града Сомбора данас је одржана конференција поводом почетка пројекта "Заплови Србијом", чији је циљ да подстакне развој водног саобраћаја и укупан економски развој земље.

Међуресорна радна група за реализацију пројекта "Заплови Србијом" је пре мало мање од месец дана одржала прву седницу на ову тему, којом је председавао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

У Радној групи учествују чланови кабинета председника Србије, председнице Владе Србије, представници надлежних министарстава и институција, Агенције за управљање лукама, УНДП, туристичких организацијa и локалних самоуправа обухваћених пројектом.

Министар Весић је истакао да пројекат "Заплови Србијом" подразумева изградњу нових пристаништа јер, како је додао, само од нас зависи колико ће нам доћи туриста.

Према његовим речима, биће и више марина, па ће се значајније увећати обим водног саобраћаја, како би се обезбедио даљи развој и видело ново лице наше земље.

"Од 1836. године на нашим бродовима поносно се вијори поморска застава Србије, тако је до дан данас и тако ће и бити док нас има. Имамо 1.680 километара пловних путева у земљи, преко 610 километара каналских путева, две међународне и једну међудржавну реку. Све то до сада нисмо користили. Понашали смо се неодговорно, као да их немамо, изливали смо у њих канализацију, и још то радимо, али сада радимо на пројектима који ће то коначно спречити", указао је Весић.

Он је подсетио да је у рекордној 2019. години забележено 1.542 пристајања, да се тада у Србији укупно укрцало и искрцало више од 208.000 путника, док је прошле године било 1.419 пристајања са око 135.000 путника.

Ове године се може очекивати обарање рекорда по броју путника, додао је Весић.

"Томе доприноси развој и овај пројекат у који је уложено 28 милиона евра. Градиће се марине у Смедереву, Великом Градишту, Голупцу, Кладову и Сомбору, радићемо у Баноштору међународно путничко пристаниште, као што је недавно отворено у Сремској Митровици, а управо једно завршавамо у Шапцу", каже Весић.

Он је навео да постоје понтони за линијски саобраћај у Сремским Карловцима, Новом Саду и Сомбору, затим понтони за каналски саобраћај у Новом Саду, Сомбору, Апатину и Оџацима, те најавио набавку шест еко чамаца.

"Све ово доноси нова радна места, развој туризма у Србији, изградњу хотела, промоцију гастроносмких и туристичких потенцијала,... Треба рећи да у Србији имамо око 10.000 пловила, а да би их било више и да би се више користиле реке, морамо да им дамо марине, пристаништа, понтоне, пумпе на води у складу са свим стандардима. Зато ћемо изградити нову Луку Београд, за коју смо одредили локацију, радићемо још једну луку за расуте терете у престоници и на тај начин ћемо показати како овај сегнемт може да се развија у корист свих нас", поручио је министар Весић.

Пројекат "Заплови Србијом", чији је циљ изградња инфраструктуре, али и подизање свести грађана, локалних самоуправа и пословне јавности о значају развоја наутике у Србији, представио је директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић.

Држава је у претходном периоду реконструисала и обновила тврђаве у Голупцу, Великом Градишту и Кладову, где су постављени понтони у марине, па ће те дестинације убудуће бити представљене као туристичка понуда, а све у циљу повезивања Дунавске обале у Србији.