You are here

ВЕСИЋ НА ОТВАРАЊУ ФОРУМА У ПЕКИНГУ: НАСТАВЉАМО ДА НЕГУЈЕМО ПЛОДНУ ПОЛИТИЧКУ И ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ СА КИНОМ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је данас на Глобалном форуму одрживог транспорта у Пекингу рекао да је стратешки циљ Владе Србије пуноправно чланство у ЕУ, али и да ће Србија наставити да негује плодну политичку и економску сарадњу са традиционалним пријатељима међу којима је Кина.

Весић је истакао да му је задовљство што као министар транспорта учествује на овом форуму.

Он се у име Владе Републике Србије и у своје лично име захвалио на изузетној сарадњи коју Србија има са Кином у области инфраструктуре.

„Као и захвалност Кини за подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије. Србија придаје велики значај неговању традиционалних пријатељских односа са Кином и изузетна ми је част да истакнем да је међународна сарадња наше две земље тренутно на историјском  нивоу захваљујући челичном пријатељству које граде председник Србије Александра Вучић и председник Кине Си Ђипинг“, рекао је министар у свом обраћању на Форуму.

Он је нагласио да у овом тренутку Србија гради преко 1.000 километара ауто-путева и брзих саобраћајница које се налазе на важним регионалним и европским коридорима.

„Са поносом желим да напоменем да се неки од најважнијих пројеката реализују управо са нашим кинеским партнерима, попут изградње обилазнице око Београда,  Фрушкогорског коридора, изградње деонице Прељина- Пожега, као део ауто-пута Јужни Јадран, којим се остварује везе Србије и Црне Горе, али и изградња Дунавског коридора“, додао је Весић.

Поред тога заједно са нашим кинеским партнерима, како је рекао Весић, реализује се и пројекат „Чиста Србија“ чија је вредност 3,5 милијарде еура, а у оквиру кога ће 2,3 милиона људи у Србији добити канализацију.

„Влада Србије је у протекле четири године уложила више од 1,5 миљарди еура у реконструкцију старих и изградњу нових железничких пруга.

У светлу регионалног повезивања Србије и Кине, као и приоритетног инфраструктурног циља са нашим кинеским партнерима изграђена је и реконструисана брза пруга Београд- Нови Сад, за брзине до 200 километара на час и укупне дужине 75 километара. Радови на изградњи брзе пруге од Новог Сада до Суботице и до границе са Мађарском су у току, одакле ће наши мађарски партнери градити свој део пруге до Будимпеште“, рекао је он.

Весић је додао да очекује да ће се до 2025. године од Београда до Будимпеште  стизати за мање од три сата вожње.

„То је велики успех за Србију, али и за Мађарску и Кину. У плану је повезивање пруге од Ниша до Скопља и даље ка Солуну, као и од Ниша до границе са Бугарском. Брза пруга од Београда до Ниша биће додатно изграђена уз помоћ бесповратних средстава ЕУ. На овај начин Србија ће бити умрежена са свим важним железничким центрима региона и југоисточне Европе и на прави начин искорити свој повољан географски положај.“, нагласио је Весић.

Србија тренутно гради и реконсктруише преко 130 километара железничких пруга, додао је Весић, и рекао да је до сада реконструисано преко 860 километара пруга.

„У плану је изградња додатних железничких капацитета као и реконсктруција и модернизација постојећих пруга- преко 1.200 километара“, додао је он. 

На крају свог обраћања министар се захвалио свима који су подржали Србију како би добила организацију изложбе ЕXПО2027.

„Биће нам изузетна част да ваше цењене државе угостимо у Београду на најбољи могући начин и да организујемо догађај који ће се памтити“, нагласио је он.

Ово је рекао да све земље без обзира на степен њихове развијености раде и улажу напоре како би обезбедили смањење емисије штетних гасова, како би обезбедили бољу заштиту животне средине.

Весић је додао да све земље раде и на томе да обезбеде што више електричних аутомобила, што постаје глобални тренд.

„Тиме је значајније то што Србија ради како би унапредила ауто-путеве таквом опремом како би били спрени за промене које се дешавају у свету. Није више питање да ли ћемо за 10,15 година користити електричне аутомобиле, него да ли ћемо имати уопште прилику да користимо неке друге јер ће бити само њих. Србија мора да буде спремна и зато је важно да чујемо мишљења других“, додао је он у изјави након обраћања.

Делегацију Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре коју предводи министар Весић чине државни секретари Владимир Џамић и Михајло Мишић, помоћници министра Тања Поповић и Иван Дивац, специјални саветник Добрила Понорац, шефица кабинета министра Александра Аћимовић и извршни директор ,,Инфраструктуре железнице Србије” АД Милан Нововић.