You are here

ВЕСИЋ НА САСТАНКУ СА КИНЕСКИМ МИНИСТРОМ ТРАНСПОРТА ПРЕДСТАВИО ПРОЈЕКТЕ У СРБИЈИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са министром транспорта НР Кине Ли Сјаопенгом и том приликом му представио актуелне инфраструктурне пројекте на којима су извођачи кинеске компаније и изнео предлоге за даљу сарадњу и инвестиције у Србији.

Сјаопенг је током данашњег онлајн састанка позвао Весића да посети НР Кину 25. и 26. Септембра,као и да буде један од учесника Глобалног  форума транспорта што је министар прихватио и истовремено позвао Сјаопенга да посети Србију.

"Указао сам на чињеницу да је Кина постала други спољнотрговински партнер Србије после Немачке и то да је у 2022. години обим спољнотрговиниске размене износио 6,15 милијарди америчких долара, што је око 20,5 одсто више него што је био 2021. године, да је наш извоз у Кину у 2022. години порастао за 23,5 одсто у односу на извоз у 2021, а наш увоз порастао за неких 19,8 одсто у односу на 2021. годину", рекао је Весић.

Министар је изразио уверење да ће се сарадња са Кином након споразума о слободној трговини битно повећати и да ће Кина постати још значајнији партнер Србије.

Весић је Сјаопенгу захвалио на инвестицијама које Кина има у Србији, као што су Зиђин Мајнинг и Линглонг али и многе друге и изразио жељу за наставак сарадње у овом правцу. 

"Искористио сам прилику да се захвалим кинеском министру на подршци коју та земља даје у очувању територијалног интегритета Србије. За нас је та подршка важна, јер у нашој борби за опстанак КиМ у нашој земљи важно је да једна од највећих светских сила стоји уз нас. Сагласили смо се да ћемо у свом раду и наставку сарадње следити пут који су засцртала два лидера Александар Вучић и Си Ђинпинг, наших земаља који значи челично пријатељство наше две земље и наставак наших односа", рекао је Весић.

Министар је истакао да је Србија потпуно отворена за сарадњу са свим компанијама како са запада тако и са истока и да као земља која води независну и слободну политику нема никаква ограничења, осим, како је рекао, ограничење најбољег интереса грађанки и грађана Србије.

"Истакао сам да кинеске компаније учествују у највећим пројектима у Србији као што је изградња метроа затим пројекат као што је "Чиста Србија" кроз који обезбеђујемо канализацију за преко 2,3 милиона људи - кроз пројекат вредан преко 3,5 милијарди евра. Ту је и изградња пруга, иста компаније тренутно ради брзу пругу између Новог Сада и Суботице дужине 108 километара, такође око 150 километара пруге кроз Мађарску, тако да ћемо захваљујући раду кинеске компаније имати повезане Београд и Будимпешту", истакао је министар.

Он је додао да су разговарали и о путевима у Србији и истакао да за нови пут Београд - Зрењанин за који се нада да ћемо моћи да га радимо следеће године постоји заинтересованост кинеске компаније, затим за наставак Дунавског коридора и наставак облиазнице око Београда.

"Искористио сам прилику и да разговрам да кинеске компаније помогну развој наших факултета и научних института тако да сам предложио да један број наших студената и професора са наших факултета посети Кину и стекне искуства у изградњи брзих пруга. Кина је земља која има највећи број километара брзих пруга на свету и то је земља која је сасвим сигурно најбрже напредовала у свету када је у питању та технологија, код њих возови иду до 450 километара на сат.

Мислим да наши професори и инижењери тамо могу да стекну искуство које би нам помогло да будемо конкурентнији у Европи и да са тим знањем наше компаније могу да конкуришу за послове на само у Србији већ и у другим европским земљама", рекао је Весић.

Сјаопенг је изразио велико задовољство досадашњом сарадњом две земље и прихватио позив министра Весића да посети Србију, и нагласио да је приликом последње посете 2018. године био одушевљен лепотом земље.

"Желео бих да захвалим вашем министарству и Влади на нарочитој бризи и подршци кинеским инфраструктурним компанијама у Србији. Верујем да ћемо наставити пословање и као захвалност вашем поверењу пружити висококвалитетне услуге", рекао је Сјаопенг током састанка.

Он је рекао да кинеска страна високо цени јачање сарадње са Србијом у области транспорта и саобраћаја и да би волео да се иста продуби и прошири.

"Пријатељство Кине и Србије је традиционално и у овим годинама допуњује га свеобухватно стратешко патнерство које се спроводи у свим областима. Издвојио бих и железнички пројекат у ком учествује и Мађарска", истакао је Сјаопенг.

Додао је да ће по питању инвестиција разговарати са колегама и проценити ситуацију, како би промовисали Србију.

"Веома сам задовољан овим пријатним састанком и верујем да ћемо наставити честу комуникацију јер верујем да сарадња има перспективу и да ће се обогаћивати новим резултатима", поручио је Сјаопенг.