You are here

ВЕСИЋ: НА ТЕРИТОРИЈИ ЋУПРИЈЕ РАДИМО 36 КИЛОМЕТАРА ЛОКАЛНИХ И РЕГИОНАЛНИХ ПУТЕВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на рехабилитацији пута Ћуприја – Крушар и навео да се на територији Ћуприје тренутно ради 36,37 километара локалних и регионалних путева чиме Влада Србије даје огроман допринос да грађанке и грађани те општине имају бољи комфор живота.

Весић је рекао да се тренутно ради деоница Ћуприја – Деспотовац дужине 22 километра, из кредита Европске инвестиционе банке у вредности од 900 милиона динара, а да се осим тога у самој Ћуприји раде две деонице укупне дужине 14,37 километара.

“Следеће године кренућемо да радимо пут од Варварина до Мијатовца дужине око 18 километара за шта тренутно радимо пројектовање. Када то будемо завршили, Ћурпија више неће имати ниједан већи локални и регионални пут који неће бити рехабилитован”, рекао је Весић.

То је, истакао је, велика ствар и говори о томе каква је политика председника Србије Александра Вучића – да се сваки део наше земље саобраћајно повеже и да се, осим изградње ауто-путева и брзих саобраћајница, комфор живота људи подиже тако да у сваком месту имају добре путеве и буду добро саобраћајно повезани.

Весић је навео да се Ћуприја налази на траси брзе пруге Београд - Ниш која ће почети да се гради следеће године, а подељена је на три деонице.

Такође, рекао је да ће Ћуприја добити нову железничку станицу која ће бити на брзој прузи и која ће, како је навео, бити једна од најмодернијих у Србији.

Истакао је да је за грађанке и грађане Ћуприје најважније да ће до Београда брзим возом стизати за мање од сат времена што ће, додао је, потпуно променити начин живота људи који ту живе.

“Свако ће моћи да оде у Београд на позоришну представу, концерт, утакмицу… Такође, то ће омогућити развој локалних бизниса, долазак нових инвестиција и променити начин живота, не само људи у Ћуприји, већ у свим местима која се налазе на трасе брзе пруге Београд - Ниш”, рекао је Весић.

Истакао је да сваки ауто-пут и брза саобраћајница, па и локални путеви значе нове инвестиције које значе нова радна места, а самим тим и виши животни стандард.

Весић је нагласио да је ове године, само у рехабилитацију путева, уложено више од 350 милиона евра, мимо онога што се улаже у ауто-путеве и брзе саобраћајнице.

“Важно је да сваки део Србије буде саобраћајно повезан јер је то права децентрализација. Многи су причали о децентрализацији, али свака децентрализација остаје мртво слово на папиру, ако не омогућите људима радна места, пристојан живот и добру саобраћајну повезаност јер зашто би неко остао да живи у неком месту ако све то нема”, рекао је Весић.

Зато је, како је истакао, оно што ради председник Вучић, права и једина децентрализација Србије која се икада догодила зато што је данас људима који живе у градовима који су од престонице далеко 40, 50, 60 километара боље и комфорније да живе у свом месту, а раде у Београду него да живе у Београду и обратно.

Такође, Весић је рекао да је сада највећи број путника између Београда и Новог Сада они који користе воз јер им је најбрже и најједноставније путовање возом што, додао је, није било могуће замислити до пре четири, пет година.

“Тако ће бити између Београда и Ћуприје. Биће брже и једноставније доћи возом, него колима и аутобусом. То ће значити потпуно нову еру и нови живот за све грађанке и грађане Ћуприје”, рекао је Весић.

Министар је истакао да је у Ћуприји много тога урађено и да се то види.

“Наравно да нису сви проблеми решени, али ако овако будемо радили једног дана ћемо моћи да кажемо да смо већину проблема решили за свако насељено место у нашој земљи. То је једина нормална и добра политика, све друго су празне приче”, рекао је Весић.

Истакао је да је политика председника Вучића да свакој грађанки и грађанину Србије данас буде боље него што је било јуче, а да сутра буде боље него што је данас.

“Док се води таква политика, Србија ће напредовати и то се најбоље види по путевима и пругама”, подвукао је Весић.

Председник Скупштине општине Ћуприја Нинослав Ерић је рекао да се после 40 година државни путеви у оквиру те локалне самоуправе реконструишу, захваљујући министру Весићу.

“У претходном периоду је урађен пут Ћуприја - Сење. Ради се пут Ћуприја - Деспотовац, пут Ћуприја - Супска - Крушар, као и рехабилитација пута Ћуприја - Параћин и оно што је министар најавио, да ће већ следеће године бити урађен пут од Гиља до Параћина”, рекао је Ерић.