You are here

ВЕСИЋ: НАДАМО СЕ ПОМОЋИ ЕУ У ОБНОВИ ПРУГА У СРБИЈИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је вечерас у Бриселу са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем, а након састанка истакао да ће Европска унија помоћи Србији у пројекту реконструкције чак 588 километара регионалних пруга.

„На састанку сам кандидовао могућност, и наишли смо на добар пријем, да ЕУ заједно са нама уђе у пројекат реконструкције 588 километара регионалних пруга, које треба потпуно реконструисати, електрифицирати. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да потпишемо и уђемо у тај пројекат обнове регионалних пруга и да ћемо наставити да сарађујемо са Унијом“, рекао је министар Весић.

Он је указао на значај обнове и „мањих“ регионалних пруга, поред изградње и реконструкције оних главних железничких праваца.

„То су две пруге које спајају Србију и Румунију, једна која иде од Београда према Панчеву и Вршцу, и друга Београд – Зрењанин – Кикинда, према Румунији, затим Врбас - Сомбор, као и пруга која води према Босуту на граници са БиХ, те она од Краљева према Косову и Метохији“, рекао је Весић.

Када је реч о усклађивању законодавства Србије са прописима ЕУ по питању транспорта, Весић је рекао да је обавестио комесара Вархељија да ће Србија ускоро усвојити шест закона, након чега ће бити потпуно усклађена са Унијом и неће више имати ниједан пропис који ће бити другачији.

„Моћи ћемо без проблема да затворимо поглаваља 14 и 21, која се тичу транспорта, а отворена су у оквиру Кластера 4, 2021.године. На обострано задовољство, мислим да имамо добар напредак и да можемо да очекујемо нове заједничке пројекте. Ако могу то тако да кажем, фигуративно, ако је у неком сектору Србија део ЕУ, онда је то у области транспорта“, истакао је министар.

Додао је да је Европска унија најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, са разменом од скоро 35 милијарди евра, која је, каже, само прошле порасла за готово 26 одсто, што није постигнуто ни са једним другим спољнотрговинским партнером.

Подсетио је да је ЕУ највећи инвеститор у Србију, да највише инвестиција долази из ЕУ, од које је Србија у последњих 20-ак година добила скоро три милијарде евра.

„У наредном периоду биће потписан и највећи грант који смо икада појединачно добили, од 600 милиона евра, за изградњу брзе пруге Београд – Ниш, која ће укупно коштати око две милијарде евра“, указао је Весић.

Додао је да је са европским званичницима у Бриселу, разговарао и о другим грантовима и пројектима, уз договор да се у Београду формира заједничка комисија која ће пратити све пројекте у Србији, у чијем финансирању учествује ЕУ, како би се они убрзали и брже решавали проблеми на терену.

Министар Весић раније данас разговарао је са европском комесарком за транспорт Адином Јаоном Валеанонм, а у делегацији Србије били су и помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Поповић и државни секретар Владимир Џамић.