You are here

ВЕСИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА ПОМАЖЕМО НАШИМ ПРЕВОЗНИЦИМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас манифестацији “Дан српских превозника” у оквиру које је одржан и сајам теретних возила „Truck Business Fair” и том приликом рекао да ресорно министарство има веома добру комуникацију са српским превозницима и да ће наставити да им помаже како би њихов статус био још бољи.

“Данас сам на Београдском сајму, у оквиру ‘Дана српских превозника’, посетио наше компаније које се баве превозом и произвођаче пратеће опреме како бисмо разговарали о томе шта још можемо да урадимо да би њихов статус у нашем друштву био бољи”, рекао је Весић.

Навео је да је ресорно министарство од новембра прошле године у преговорима са више различитих држава постигло значајне резултате када је у питању повећање броја дозвола за друмски превоз.

Весић је подсетио да је, што се тиче Немачке, број дозвола повећан за више од 36 одсто, са 45.000 на 61.000, у преговорима са Финском број дозвола подигнут је за 25 одсто, у преговорима са Шпанијом за 100 одсто што је, додао је, случај и када је у питању Мађарска.

“У преговорима са Италијом подигли смо број дозвола за више од 48 одсто. Такође, сада прегововарамо са другим државама и верујем да ћемо у наредном периоду успети да омогућимо да наши превозници имају још више дозвола”, рекао је Весић.

Навео је да се ради на томе да се са државама које су у Шенгену постигне договор да се српским превозницима време које проводе на раду не третира као време од 180 дана колико могу да проведу без визе у земљама Европске уније.

Навео је да аутопревозници имају одређене захтеве када су у питању акцизе за гориво и да о томе разговарају са Министарством финансија.

“У сваком случају, као држава ћемо учинити додатне напоре да бисмо помогли нашим превозницима да буду опремљенији и да буду оно што већ сада јесу – најзначајније компаније на Балкану”, рекао је Весић.

Навео је са компанијама које се баве превозом разговарао и о безбедности која је такође важна и колико имају запослених.

“Ово је прилика да разговарамо о отвореним питањима, да видимо докле смо стигли и шта можемо да урадимо у наредном периоду како би наши превозници имали више посла и запошљавали више људи“, рекао је Весић.

Навео је да је сада време у којем они раде све боље јер, како је истакао, Србија постаје транзитна земља кроз коју пролази све више робе и у том смислу држава ће наставити да помаже нашим превозницима.

Манифестацију “Дан српских превозника” и сајам „Truck Busness Fair” традиционално, још од 2010. године организује пословно удружење Међународни транспорт, а последњи пут одржана је 2019. године.

Циљ је да се на једном месту окупи српска транспортна привреда и надлежне институције, као и да саму манифестацију прати сајам у коме учествују заинтересоване компаније које нуде услуге и производе повезане са друмским транспортом.

Ове године се представило више од 70 излагача који су излагали своје производе и услуге, а то су углавном произвођачи и дистрибутери теретних и прикључних возила, опреме, пнеуматика, тахографа, напредних софтверских решења и система за праћење, представници компанија које нуде различите финансијске услуге за транспортну индустрију, картице за гориво, поврат ПДВ-а, решења за плаћање путарине…