You are here

ВЕСИЋ: НОВА ТЕРМИНАЛНА ЗГРАДА НИШКОГ АЕРОДРОМА ОД 1. ЈУЛА У ФУНКЦИЈИ

Нова терминална зграда аеродрома “Константин Велики” у Нишу биће у функцији од 1. јула, најавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Он је то рекао приликом потписивања комерцијалног уговора за фазну изградњу и реконструкцију интерне саобраћајне инфраструктуре и пратећих хидротехничких, електроенергетских и телекомуникационих инсталација у оквиру комплекса нишког аеродрома.

Уговор су потписали министар Весић, вршилац дужности директора “Аеродроми Србија” Михајло Здравковић и председник „China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group“ Зијанг Јонг.

Весић је рекао да у Србији послује много кинеских компанија међу којима је једна од најбољих компанија „Shandong”.

“Сигуран сам да ће та компанија урадити оно што смо се договорили, а то је да ће одавде путници кренути 1. јула ове године јер када се са компанијом ‘Shandong’ нешто договорим то тако и буде тако да сам апсолутно сигуран и то је моје обећање, да ћемо читав овај посао завршити 1. јула и да ће тада ова нова зграда, где ће у међувремену бити унета опрема вредна више од 600 милиона динара, плус додатни радови вредни више од 16 милиона евра, бити у функцији”, рекао је Весић.

Захвалио је компанији „Shandong” што веома води рачуна о томе да буде корисна друштвеној заједници у којој послује и подсетио да је та компанија већ послала десет студенткиња и студената грађевинарства из Београда на праксу у Кину, а да сада шаље још десет из Новог Сада. Министар је замолио председнија компаније „Shandong” да десет студенткиња и студената градјевине из Ниша добију прилику да у Кини посете градилишта ове компаније која гради брзе пруге, ауто-путеве, соларна поља, луке и бране.

“Ова зграда ће бити отворена 1. јула. У њу је уложено више од десет милиона евра, а у међувремену је наручена опрема која ће стићи већ у мају, пре уговореног рока”, рекао је Весић.

Како је додао, уређење око 54.000 квадратних метара простора на површини од око 80.000 квадрата, са приступним саобраћајницама коштаће више од 16 милиона евра.

“Радићемо наредних година нову зграду на месту старе, као и реконструкцију полетно-слетне писте. Приликом радова на железничкој обилазници око Ниша ослободићемо простор за још око 300 метара да се писта продужи. Такође, чекају нас и радови на новом торњу тако да ћемо наставити са инвестицијама у нишки аеродром”, рекао је Весић.

Подсетио је да је прошле године нишки аеродром имао 488.312 путника што је рекорд у историји тог аеродрома, а да се очекује да ће их у будућности бити још више.

“Са ‘Ер Србијом’ разговарам о томе да се још неке линије отворе из Ниша и на томе ћу радити у нардном периподу тако да ћемо овде имати све више и више путника”, рекао је Весић.

Навео је да је ово само један од пројеката који се раде у Нишу и најавио да ће 5. априла бити отворен тендер за изградњу железничке обилазнице око Ниша за шта новац обезбеђује из кредита Европске инвестиционе банке и буџета Србије те да ће бити учињено све да до почетка јуна почну радови.

Како је додао, вредност пројекта је 150 милиона евра, а трајаће тачно 1.000 дана од тренутка када почну.

“Поред тога, несметано се изводе радови на прузи Ниш Брестовац дужине 23 километара и недавно смо издали грађевинаску дозволу за нових 12,5 километра реконструкције пруге Ниш-Димитровград”, рекао је Весић.

Између осталог, подсетио је да је са Владом Северне Македоније потписан уговор о заједничком пројектовању и изградњи пруге Ниш-Скопље.

Вршилац дужности директора “Аеродроми Србија” Михајло Здравковић подсетио је да је када је положен камен темељац за изградњу терминалне зграде нисског аеродрома рекао да сан о изградњи нове терминалне зграде постаје јава и да ту не сме да се стане, те додао да се није стало пре свега захваљујући председнику Србије Александру Вучићу, влади и надлежном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Здравковић је изразио задовољство због потписивања уговора и почетка радова на изградњи интерне саобраћајне инфраструктуре на аеродому “Константин Велики” и навео да уговор подразумева изградњу 1.976 метара интерних саобраћајаница и укупно уређење 53.900 квадратних метара простора на површини од око 80.000 квадрата.

“Нове површине за паркирање возила за путнике биће капацитета 580 возила, док данас тај број износи 173. Имаћемо и пет електричних пуњача за возила. На робно-царинском терминалу, где остварујемо значајан део прихода, данас је могуће истовремено паркирати 49 камиона, а после изградње новог паркинга тај број ће изностити 103”, рекао је Здравковић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је ово важан дан за Ниш и тај део наше земље.

“Овим показујемо да је одлука одборника Скупштине града Ниша била одлична, када је одлучено да нишки  аеродром преузме држава и руководи њиме јер ова средства која Влада Србије улаже у наш аеродром су незамислива за наш буџет”, рекла је она.

Истакла је да је више од десет милиона евра уложено у реконструкцију зграде терминала.

“Добићемо нову, модерну зграду попут оних у европским градовима и оно што је најважније, имаћемо већи број путника. Већ прошле године оборили смо рекорд из 2019. године и верујем да ћемо имати више и путника и туриста који, захваљујући летовима до Ниша, долазе му наш град”, рекла је Сотировски.

Подсетила је да је нишки аеродром, захваљујући држави, добио и седам субвенционисаних летова “Ер Србије”.

“Авио компаније лете из нашег града, то је нама прозор у свет јер се омогућава долазак пре свега нових инвеститора што је нама посебно важно јер захваљујући овим радовима и будућем уређењу саобраћајница унутар самог овог комплекса добијамо могућност да повећавамо БДП у нашој држави, запошљавамо раднике, смањујемо незапосленост и подижемо животни стандарс Нишлија и људи који живе у овом делу Србије”, рекла је Сотировски.

Генерални директор „SDHS group” Сун Фучун рекао је да је од 2011. године, када је та компанија ушла на српско тржиште, уз помоћ и подршку Владе Србије, а под руководством кинеске амбасаде у Србији релизован низ пројеката у области инфраструктуре, аутопутева, железнице, високе градње и других пројеката.

“Данашње потписивање уговора и почетак новог пројекта добар је показатељ за SDHS group и Владу Србије да ће оваквим видом сарадње у будућности пружати обострану подршку и остваривати добре резултате на наредним пројектима”, рекао је Фучун.