You are here

ВЕСИЋ: НОВИ МОСТ МРЧАЈЕВЦИ – МРШИНЦИ БИЋЕ ЗАВРШЕН ПРЕ РОКА, У ДЕЦЕМБРУ ОВЕ ГОДИНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на изградњи новог моста преко Западне Мораве на путу Мрчајевци – Мршинци који ће, како је најавио, бити завршен пре рока, у децембру ове године, а коштаће укупно 720 милиона динара.

Весић је подсетио да је стари мост урушен пре четири месеца у поплавама које су задесиле тај крај и додао да је још раније постојала намера да се мост реконструише.

Навео је да се у новембру прошле године Град Чачак обратио ресорном министарству са молбом да се обезбеди новац за реконструкцију моста јер је већ тада Град забранио да туда пролазе тешка возила, односно камиони.

“Ми смо одмах реаговали и крајем прошле године обезбедили око 500 милиона динара Чачку како би Град расписао тендер и нашао извођача који ће реконструисати мост, али само што су почели припремни радови десиле су се поплаве које су потпуно однеле мост тако да је у међувремену морала да се ради измена плана, да се уместо реконструкције ради комплетно нов мост”, рекао је Весић.

Навео је да је ресорно министарство обезбедило додатних 220 милиона динара како би комплетан посао био завршен тако да ће укупна вредност радова бити 720 милиона динара.

“Овде, преко Западне Мораве, имаћемо потпуно нов мост какав и треба да буде, урађен по апсолутно свим стандардима и моћи ће да се користи на задовољство свих грађанки и грађана који овде живе”, истакао је Весић.

То је, додао је, једини мост преко Западне Мораве који повезује Чачак и Краљево и који је самим тим био веома фреквентан, а сада ће бити безбедан за коришћење.

Весић је рекао да, према уговору који извођач радова има са Градом Чачком, мост треба да буде завршен у марту следеће године, али да ће бити завршен пре рока, у децембру ове године.

“Већ током децембра ће овај мост моћи да се користи, што је заиста велика ствар”, истакао је Весић и захвалио извођачу радова који показује да, када се на време и добро организују, мостови могу да се заврше много брже.

Навео је да ће носивост моста бити већа од претходног моста и да ће износити око 40 тона тако да ће сви моћи да пролазе.

“Ширина моста ће бити шест метара. Такође, биће урађене пешачке стазе и мост ће бити осветљен тако да ће заиста бити по свим стандардима”, навео је Весић и истакао да су радови у пуном јеку и да не постоји ниједан проблем да посао буде завршен пре рока.

Када су у питању други мостови у овом крају Србије, Весић је најавио да ће до децембра бити завршен и мост у Адранима који је такође током поплава уништен.

“Тамо постоји девијација и потпуно се нормално функционише, али ћемо до децембра завршити и тај мост. Пошто је тај мост око 1,2 метра виши него што је био претходни сада треба подићи саму Ибарску магистралу око 200 метара да би се аутомобили попели на мост”, рекао је Весић.

Навео је да је ово добар пример како заједнички могу да раде локалне самоуправе и ресорно министарство.

“Мислим да је веома важно да ми, као министарство, помажемо локалним самоуправама да реконструишу и овакве мостове и објекте јер они нису на путевима које одржавају ‘Путеви Србије’, али имају фреквенцију која није ништа мања од оне на државним путевима и веома су важни за људе који овде живе”, рекао је Весић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је рекао да ће нов мост значити људима који ту живе, али и будућим генерацијама, те додао да ће потпуно бити уређене и обалоутврде.

Навео је да је у договору са министром Весићем и његовим сарадницима договорено да се у склопу обезбеђених средстава заврши и реконструкција једног мостића од десет метара који је на десној обали Западне Мораве у Мршинцима.

Радове на мосту су, заједно са министром Весићем, обишли и његови помоћници Иван Дивац и Мирослав Алемпић.