You are here

ВЕСИЋ: НОВИ САД ЈЕДИНИ ГРАД У ЕВРОПИ У КОЈЕМ СЕ ГРАДЕ ТРИ МОСТА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је у Новом Саду присуствовао презентацији три нова моста чија изградња је почела или ускоро почиње у том граду и истакао да је Нови Сад једини град у Европи у којем се граде три нова моста.

У Новом Саду тренутно се гради мост између Kовиља и Петроварадина, као део Фрушкогорског коридора, а почели су припремни радови на изградњи моста у продужетку Булевара Европе и припрема се документација за изградњу трећег моста, на темељима старог Моста Франца Јозефа.

"У наредне три године, Нови Сад који тренутно има три моста, добиће још три нова. То је историјски догађај за Нови Сад. Не постоји ни један град у Европи у којем се у овом тренутку граде три моста", рекао је Весић, додајући и да сви његови пријатељи из Новог Сада са поносом причају о Мосту слободе, који је изграђен пре 50 година.

Министар је прецизирао да ће укупна инвестиција коју Република Србија, Град Нови Сад и Покрајина издвајају за ова три моста, износити око 370 милиона евра или 1.250 евра по глави становника.

Весић је истакао да три нова моста значе мање саобраћаја у граду, мање загађења, већу заштиту животне средине и бољи и комфорнији живот свих грађана и грађанки Новог Сада, а на тај начин Србија постаје место за бољи живот свих људи.

"Србија је једна од ретких земаља која наставља да улаже упркос кризи због рата у Украјини. Нисмо одустали ни од једног пројекта и улажемо ове године 3,6 милијарди евра у инфраструктуру. Тренутно нема већег еколошког пројекта од Фрушкогорског коридора" рекао је Весић.

Додао је да је и његов први састанак који је имао као министар био управо о овим пројектима.

"Тражили смо да се поставе баријере због буке и то ће бити урађено. Радиће се по свим правилима струке и екологије", нагласио је Весић.

Он је додао да је Институт за низијско шумарство и животну средину из Новог Сада урадио Студију ревитализације еколошког коридора Дунав са окружењем (Рибарац и Kамењар са дунавцем Шодрош) са стаништима заштићених врста који ће бити потпуно спроведен до последње препоруке које су дали стручњаци.