You are here

ВЕСИЋ: НОВИ ЗАКОН О ИЗГРАДЊИ ЋЕ ПОДСТАЋИ ЗЕЛЕНУ ГРАДЊУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас на панелу „Зелена градња као саставни део одрживе будућности“ на  „Регионалној look up еко конфeренцији“ на Копаонику да ће Министарство предложити нови Закон о изградњи који ће садржати низ мера за подстицање зелене градње.

Он је рекао да је са премијерком Аном Брнабић разговарао о новом закону који треба да донесе већу транспарентност у ту област, да убрза процедуре у грађевинарству и подстакне зелену градњу. 

„Убрзавањем прoцедура идеја је да се реши проблем са информацијом о локацији, да се обавеже инвеститор да приликом добијања употребне дозволе приложи план за збрињавање грађевинског отпада, да инвеститори имају полису осигурања од штете трећим лицима, чија вредност ће зависити од локације, како би могли да се наплате грађани који имају штету због несавесне градње“, рекао је Весић.

Министар је навео да ће у предлогу новог закона о изградњи писати да сви инвсетитори пре пријаве радова морају да поднесу елаборат о стању путева око градилишта и финансијску гаранцију, како би локална самоуправа могла да се наплати, ако инвеститор остави улице у лошем стању, како се њихово поправљање не би финансирало из буџета, односно новцем грађана. 

Весић је изнео податке да је прва зграда у Србији са зеленим сертификатом изграђена 2013. године, а да их је у септембру ове године било  110, што значи да постоји тржиште за такве објекте.

„Предложићемо да убудуће сви новоизграђени државни објекти имају зелену сертификацију. Размишљамо о томе да објекти преко 10.000 квадратних метара такође морају да имају зелену сертификацију, затим да уведемо подстицаје за оне чији су објекти сертификовани. Мислим да предложимо да им локалне самоуправе смање доприносе за градњу, што би могло да подстакне инвеститоре да улажу, као и да се смањи порез на имовину на такве објекте“, рекао је Весић.

Он је додао како се планира да се уведе законска обавеза да свако треће паркинг место у новим зградама има електро пуњач.

Весић је открио да је у току тендер који спроводе „Путеви Србије“ за 10 нових електропуњача и да би у наредних годину и по дана требало да их буде још стотинак на путевима у Републици. 

„Мислимо да направимо такозване зелене оазе на ауто-путевима и ту поставимо 10 или 12 пуњача, да их претворимо у неку врсту зелених пумпи, како би возачи и путници имали где да се одмарају док пуне батерије својих возила“, навео је Весић.

Он је рекао да се размишља о могућности да се власницима електричних, а можда и хибридних возила смањи износ путарине.

Весић је изнео и идеју да се формирањем посебног фонда помогне власницима станова у зградама изграђеним од друге половине прошлог века да их реновирају, како би могле да добију зелени сертификат и оценио да за то нису потребна велика улагања.

Навео је да је то битно и због штедње енергије и смањења емисије гасова стаклене баште, јер зграде троше 36 процената енергије и емитују 39 одсто угљендиоксида.

Весић је додао да ће у договору са Министарством заштите животне средине предложити да се пропише обевеза да се приликом изградње нових и реконструкције старих путева употребљава рециклирани материјал, што ће између осталог рециклерима обезбедити тржиште за њихове производе. 

Министар је најавио да ће ови предлози проћи широку јавну расправу у коју ће бити укључени сви релевантни и заинтересовани фактори и оставио могућност да након тога неки од ових предлога, које је данас први пут изнео у јавност, можда буду измењени или поправљени.