You are here

ВЕСИЋ: ОБЕЛЕЖЕН ПРВИ РОЂЕНДАН ВОЗА "СОКО", ПУТНИЦИМА КОНЦЕРТ И ТОРТА

У железничкој станици Београд Центар у Прокопу, данас је, уз рођенданску торту и концерт изненађења опере Народног позоришта, обележен први рођендан воза "Соко", најсавременијег воза у региону.

Свечаности у станици у Прокопу, у оквиру данашњег обележавања прве годишњице од отварања брзе пруге Београд - Нови Сад, присуствовао је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Специјално изненађење за путнике био је и ненајављени концерт опере београдског Народног позоришта, који су извели специјално прилагођен репертоар за ту прилику.

Министар Весић је изјавио да је током прве године од отварања, брзом пругом Београд - Нови Сад превезено скоро три милиона људи, остварена су 19.604 полазака у оба смера, од чега је воз "Соко" остварио 19.322 полазака.

Према његовим речима, пројектује се и део брзе пруге од Београда до Шида, која ће бити веза за Загреб, Љубљану, Беч и Италију.

“Возови који превозе путнике на овој деоници су за годину дана прешли невероватних 1.474.969 км. Ове бројке показују да се путници, када имају могућност сигурног, комфорног и брзог железничког превоза, веома радо и лако одлучују управо за овај вид путовања", рекао је Весић.

Када је реч о приходу, истакао је да је путничким саобраћајем на овој деоници предузеће „Србија Воз“ за годину дана остварило приход од скоро 850 милиона динара.

Навео је да за потребе модерног железничког путничког саобраћаја развијена и апликација за куповину возних карата путем мобилног телефона, за иОС и Андроид уређаје, коју користи више од 120.000 људи и да је више од 23.000 јединствених корисника већ обавило куповину карата преко вебсајта www.srbijavoz.rs

Рођендан је обележен уз ватромет и рођенданску торту у облику воза "Соко", која ће бити подељена путницима.