You are here

ВЕСИЋ: ОБИЛАЗНИЦА ОКО ЗЛАТИБОРА - МОДЕРНА САОБРАЋАЈНИЦА ЗА БОЉУ ВЕЗУ КРОЗ ЗАПАД СРБИЈЕ

Будућа обилазница око Златибора значајно ће убрзати и олакшати долазак на најпосећенију српску планину, али ће и преусмерити велики део саобраћаја, за све којима Златибор није крајње одредиште, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић током обиласка радова на изградњи обилазнице око ове планине.

“Сада радимо 1,6 километра будуће обилазнице, која ће излазити на ауто-пут Пожега – Котроман. Када завршимо првих 1,6 километара, урадићемо још један километар“, рекао је Весић.

Навео је да је Влада Србије ове године издвојила укупно 450 милиона динара за радове на обилазници око Златибора. Део средстава улаже и општина Чајетина.

„Када буде завршена, имаћемо обилазницу која ће излазити на ауто-пут Пожега - Котроман, која ће омогућити да Златибор заобиђу сви који не долазе овде. Важно је да ће то допринети и чистијем ваздуху и заштити животне средине“, рекао је Весић.

Он је навео да ће ове године бити реконструисано 15 километара магистрале према Црној Гори, од Чајетине до Борове главе.

„То је најлошији део магистралног пута према Црној Гори и очекујемо да у септембри или октобру кренемо у његову обнову“, додао је Весић.

У складу са обећањем председника Србије Александра Вучића, ресорно Министарство ће са општинама Чајетина и Прибој радити на успостављању гондоле између Торника и Прибојске бање.

„Та гондола треба да омогући живот за Прибојску бању, да повеже све ове општине и да обједини понуду Златибора, Златара и Прибоја. Да цео овај крај има јединствену туристичку понуду, да буде атрактивнији за туристе“, указао је министар.

Поновио је да ће се градити и брза саобраћајница од Нове Вароши до Дуге пољане, која ће бити веза тог дела западне Србије са будућим ауто-путем ка Црној Гори.

„То ће поптуно променити живот овог краја. И обилазница и обнова свих локалних и магистралних путева, односно сарадња са општином Чајетина, пример су како република и локалне самоуправе могу заједно да раде, за добробит свих, људи који овде живе, али и туриста“, рекао је Весић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да Златибор као туристичко место прве категорије заслужује да има модрне саобраћајнице, што се испуњава захваљујући улагањима саме општине, али пре свега Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Желимо да омогућимо додатни комфор бројним туристима који долазе на Златибор, пролазе овуда према црногорском приморју или Републици Српској“, рекао је Стаматовић.

Златибор је, каже, чвориште, а уз изградњу и обнову инфраструктуре и стратешке планове, као и све више туриста, ради се на томе да Златибор за три или четири године постане светски туристички центар и бренд, за припреме спортских екипа, за различите циљне групе, за здравствени, културни, верски манифестациони туризам...

Стаматовић је додао и да је циљ да се цео тај регион развија и да се повежу туристичке дестинације, попут Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Таре, Мокре Горе, Златибора...

„Златибор може да одговори свим потребама савремених туриста, а за то је потребна добра инфраструктура. Сва ова улагања државе, Министарства, то може да буде гарант да ће Златибор оправдати статус најпосећеније планине у Србији“, рекао је Стаматовић.