You are here

ВЕСИЋ ОБИШАО ПРИЈЕПОЉЕ: СИТУАЦИЈА СТАБИЛНА, ЛИМ У ОПАДАЊУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас Пријепоље, на чијој територији се јуче излио Лим, због чега је у делу општине проглашена ванредна ситуација.

„Разговарао сам са људима који воде општину, као и са припадницима Сектора за ванредне ситуације о јучерашњој догађају услед временских непогода, када се Лим излио у два насеља, претећи да дође и до већих поплава. Захваљујући благовременој интервенцији и постављању мобилних заштитних ограда, надлежни су успели да ствaри ставе под контролом“, рекао је министар Весић.

Истакао је да је у међувремену ниво реке Лим почео да опада.

„Сада је ниво реке на 2,5 метара, опада за два до три центиметра на сат времена, тако да можемо да очекујемо да у наредном периоду ситуација буде стабилна“, рекао је Весић.

Захвалио је припадницима Сектора за ванредне ситуације и надлежнима у општини Пријепоље на ангажману.

„Урадили су све што је потребно, а држава је ту да помогне да они раде свој посао, да заштите људе и имовину“, рекао је министар Весић.

Указао је да је важно да држава, све локалне самоуправе буду потпуно спремне за сличне ситуације, јер су бујичне поплаве највећа природна непогода у Србији.

„Оне нам наносе велику штету, а постављање управо оваквих мобилних заштитних ограда је прави начин борбе када су у питању бујичне поплаве. Зато је важно да се на свим критичним водотоковима организује одбрана на сличан начин као што то раде ’Србијаводе’ - да за око сат времена могу да се поставе препреке, како би се спречило изливање воде, плављење и штета“, рекао је Весић и додао да „Србијаводе“ треба да ураде обалоутврду на Лиму.

Иначе, водостај Лима код Пријепоља  од јутрос полако опада, са престанком падавина у Србији и Црној Гори. Врх поплавног таласа био је синоћ када се река излила у један део насеља Ивање.