You are here

ВЕСИЋ: ОД МАРТА СТУДЕНТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ НА ПРАКСИ У МИНИCТАРСТВУ ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКУТРЕ И ПРЕДУЗЕЋИМА

Студенти Универзитета у Београду од марта ће имати могућност да добију стручну праксу и стекну искуство у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре, као и предузећима из тог ресора, предвиђено је Протоколом о сарадњи који су данас потписали министар Горан Весић и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић.

Министар Весић је истакао да је то важна ствар за Универзитет и Министарство које води, јер по први пут две институције директно сарађују како би студентима омогућиле стручну праксу, на обострану корист.

„Данас смо урадили важну ствар. Универзитет у Београду има национални значај, али потписаћемо сличан протокол и са другим универзитетима, у Новом Саду, Нишу, Kрагујевцу, како бисмо обезбедили да што већи број студената буде на пракси у Министарству и нашим предузећима“, рекао је Весић.

Истакао је да ће бити обезбеђен одређен број места за праксу, у три циклуса годишње - од марта до јуна, од јуна до септембра и од октобра до децембра.

„Они имају свој центар, коме ћемо упућивати захтеве, а онда ће студенти долазити на стручну праксу, која ће бити призната. Сваки студент ће имати свог ментора, а ми ћемо обезбеђивати одређену накнаду за студенте“, појаснио је министар Весић и додао да је идеја да накнада буде око 14.000 динара.

У наредном периоду, у складу са новим финансијским планом, биће обезбеђене и стипендије, како би студенти који су се најбоље показали на пракси, могли да се запосле у појединим предузећима.

Весић је подсетио да је Београд неговао сарадњу са Универзитетом у Београду, док је обављао функцију у Граду, кроз пројекат „БГ пракса“, која се показала веома успешном, па су у многим секретаријатима управо студенти носили већи део посла, а неки су ту и запослени.

„Тако можемо да дођемо до нових, младих, способних људи, јер у појединим јавним предузећима имамо све старије запослене, нема занављања радне снаге, поготово у управи. Нема нових, младих људи и то је проблем“, указао је министар.

Позвао је студенте да се пријаве за праксу и поручио им да на тај начин могу да стекну драгоцено искуство.

„Примера ради, пројекат брзр пруге се није ни радио до сада код нас, тако да професори, асистенти на том пројекту стичу искусто које овде, на Балкану, сада могу да стекну само у Србији. Путарска предузећа, ’Путеви Србије’ и ’Kоридори Србије’ раде на великим пројектима, изградњи паметних путева, као и аеродром... Kроз ову сарадњу, студенти добију стручну праксу од најбољих, а можда и ми међу њима препознамо оне који би сутра добили стипендију и остали да раде, што је сјајно“, рекао је Весић.

Потписивању у згради Ректората присуствовали су декани неколико факултета – Саобраћајног, Рударско – геолошког, Архитектонског и Грађевинског, чија је струка усмерена ка Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре.

Весић је захавлио ректору Владану Ђокићу и деканима факултета најближих ресору који води, али и истакао да то не значи да неће бити сарадње и са другим факултетима.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић захвалио је Весићу што је ресорно Министарство препознало УБ као партнера за сарадњу, која ће имати вишеструке користи за студенте.

Kако је рекао, студенти ће моћи да се упознају са радом најзначајнијих предузећа у земљи, јер је то оно што им недостаје - да поред академског образовања, стекну и оно практично, у предузећима у којима могу да пронађу и свој будући ангажман.

Навео је да ће и предузећима и самом Министарству значити да виде како размишљају студенти, колико могу да допрунесу својим идејама, визијама, јер управо млади могу да предложе неке најбоље нове идеје.

Додао је да Универзитет стоји на располагању Министарсву и када је реч о професорима, који могу да допринесу својим саветима.

Потписивању су присуствовали и директори јавних предузећа из ресора МГСИ.