You are here

ВЕСИЋ: ОДБОР ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈИО ИЗВЕШТАЈ О РАДУ МИНИСТАРСТВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да је Извештај о раду министарства на чијем је челу усвојен једногласно, као и да су за њега гласале како владајуће странке, тако и странке опозиције.

“То говори да имамо подршку за свој рад, као и да се инфраструктурни пројекти доживљавају као пројекти који припадају свим грађанкама и грађанима. Они су важни за развој земљи", рекао је Весић.

Како је рекао, на данашњој седници Одбора за просторно планирање Народне скупштине Србије представљен је извештај о раду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за прва три месеца у 2023. години.

То ће донети бољи живот свим људима, истакао је Весић.

“Говорили смо о пројектима који су у току, као и о пројектима који су завршени, о аутопутевима, железници, и свим плановима".

Он је истакао да је најавио да ће у августу месецу почети реконструкција пруге од Ниша до Димитровграда, на коју се чека дуже од пет година.

“У оквиру тог пројекта се налази и обилазница око Ниша. Завршен је првостепени конкурс и сада се траже финансијске понуде од компанија које су прошле први степен", рекао је Весић.

Такође. Додаје је да су разговарали о градњи регионалних пруга које су кандидоване код Европске уније.

“Разговарали смо о заједничким пројектима са Владом Северне Македоније за брзу пругу од Ниша до Скопља, са Владом БиХ о прузи од Београда до Сарајева, са Владом Мађарске за пругу од Суботице до Баје, као и са Владом Бугарске за пругу од Неготина до Видина", објаснио је Весић.

На тај начин сам, каже Весић, показао колико Србија дугорочно планира када је у питању саобраћајна инфраструктура, и како Србија види свој развој кроз инфраструктуру.

Он је истакао да преко 83 одсто буџета одлази на капиталне пројекте.

“Ми ћемо сасвим сигурно потрошити средства која су нам дата, а планирано је да потрошимо преко 206 милијарди у инфраструктуру. Држава Србија независно од нашег министарства улаже у инфраструктуру, и то око 3,6 милијарди евра", објаснио је министар.

Он је додао да је данас усвојен закон на одбору о интероперабилности железничког саобрачаја.

“То значи усаглашавање свих железничких прописа прописима ЕУ. Након тог усвајања ће све бити усклађено, када је у питању Закон о железничком саобраћају, а до краја године сам најавио и Закон о безбедности железничког саобраћаја, који ће довести до тога да све пруге у насељеним местима имају заштитну ограду, што ће омогућити већу заштиту", рекао је Весић.

Додао је да су на Одбору разговарали о новим дозволама за аутопревознике.

“Обезбеђено је 11.000 дозвола за Италију, и 11.000 дозвола за Нeмачку, дуплиране су дозволе за Мађарску, а преко 50 одсто нових дозвола је обезбеђено за Шпанију", рекао је Весић.

Такође, он је истакао да је понудио члановима одбора да у будућности заједно крену да обилазе градилишта по Србији, како би побољшали рад овог тела.

“Апеловао сам на чланове Одбора, међу којима је било и учесника у блокадама ауто-пута, да то више никад не раде. То производи само штету за грађане и буџет Србије. Свако има право да изрази протест, али блокада ауто-путева је недопустива", рекао је Весић.

Он је истакао да је Панчевачки мост безбедан за саобраћај према извештајима које добијају од "Путева Србије".

“Радићемо пројекат реконструкције или изградње новог моста на месту Панчевачког. Чињеница је да у тренутку реконструкције преко тог моста не можемо да имамо саобраћај. Да бисмо то започели морамо прво завршити мост код Винче и Аде Хује", објаснио је он.

Како је рекао, мост код Аде Хује ће након изградње примити сав саобраћај са ауто-пута Београд-Зрењанин, и део саобраћаја који стиже у Панчево преко нове обилазнице", објаснио је он.

Весић је рекао постоји идеја да се преко Панчевачког моста провуче и трамвајски саобраћај.

“Пребацивање саобраћаја на леву обалу Дунава био би спас за грађане", истакао је он.