You are here

ВЕСИЋ ОТВОРИО РЕГИОНАЛНУ СТУДЕНТСКУ КОНФЕРЕНЦИЈУ: НА ВАМА ОСТАЈЕ СВЕТ, ГРАДИТЕ МОСТОВЕ И КРЕИРАЈТЕ БОЉУ БУДУЋНОСТ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре отворио је данас на Златибору 4. Регионалну конференцију студената грађевинарства, архитектуре и геодезије, којима је поручио да се школују за најлепше занимање, јер ће оно што изграде остати генерацијама које ће доћи после њих и посаветовао их да се повезују са колегама из региона и заједно граде бољу будућност.

Скуп, у организацији Студентске уније Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, окупио је више од 250 студената из Србије, Црне Горе, БиХ, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, који ће три дана усавршавати своје знање кроз бројна предавања у оквиру конференције.

„Посао који сте изабрали и за који се школујете је један од најлепших на свету, јер ћете учествовати у изградњи путева, пруга, зграда, свега што остаје иза вас и чиме ћете се поносити до краја живота. Повезиваћете људе, а своја друштва чинити бољим, што је посебно значајно“, рекао је Весић подсећајући на речи нобеловца Иве Андрића да „од свега што човек гради,  ништа није значајније и вредније од мостова“.

Министар им је указао и да је на њима да исправе неке грешке које су учиниле генерације њихових родитеља и да сарађују, без обзира из које земље долазе и којим језиком говоре.

„Треба да се држимо заједно, јер у временима која долазе, у Европи и свету, биће веома важно да се мале земље помажу једна другу, поготово ако живимо једни поред других, јер другачије нећемо опстати“, рекао је Весић.

Напоменуо је да је приоритет Министарства на чијем је челу управо повезивање Србије са суседним земљама.

У том смислу, подсетио је да на градњу брзе пруге од Новог Сада до Суботице, којом ће саобраћај кренути до краја ове године, а која ће бити настављена и ка Нишу, а затим и од Ниша ка Скопљу. Такође, градиће се брза пруга ка Шиду па даље ка Хрватској, Словенији, Аустрији, Италији.

Додао је да се граде ауто-пут и две брзе саобраћајнице према БиХ, а тек ће се градити ауто-пут ка Котроману и даље ка РС и БиХ, те да следи и изградња брзе пруге од Београда до Сарајева, за брзину од 120 километара на сат.

У правцу ка Црној Гори, обнавља се пруга Београд – Бар, а од септембра ће почети градња ауто-пута од Пожеге, ка Бољару.

„Боље ћемо повезати наше народе, јер је наш циљ и искрена жеља да се повежемо са суседима, да људи и роба могу брже да путују“, рекао је Весић.

У том контексту, најавио је да би средином априла требало да профункционише интегрисана наплата путарине са Црном Гором, а средином маја и са Хрватском, док ће наредне седмице бити потписани уговори са оба путарска предузећа у БиХ о заједничкој наплати путарине.

„Вама желим да наставите путем сарадње, да живите за пројекте које ћете радити, али да знате да не радите само за себе, већ за све који ће доћи после вас. Поштујте једни друге, радите заједно, јер само тако можете да створите бољу будућност за све у региону“, поручио им је министар Весић.

Подсетио је да је Министарство које води увело студентску праксу, кроз коју је до сада прошло више од 150 студената, а њих шесторо већ је добило посао.

„Радићемо на томе да их што више запошљавамо, јер знамо колико значи запошљавање после завршених студија“, рекао је Весић и подсетио да су стране компаније које раде на инфраструктурним пројектима у Србији покренуле програм у оквиру којег студенти одлазе у едукативне посете земљама из којих те компаније долазе, како би стекли додатну праксу.

Најавио је и да ће Министарство покренути програм субвенција за студентима унивезитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу за куповину бицикала.

„Све радимо како бисмо вам омогућили да стекнете додатну праксу, поред теоријском и стручног образовања на факултетима. Оно што ће вам се дешавати у животу, често неће зависти од вас, биће и неправди и осећања да вас не цене довољно… Али, мој савет вама је да се борите, да верујете у себи, јер рад увек победи нерад. Млади сте, борите се, на вама остаје свет, овај наш регион. Држите се заједно и креирајте бољу будућност свих“, поручио им је министар Весић.

Студенти су министру Весићу уручили Захвалницу за изузетан допринос и подршку студентским пројектима.

Студент продекан Факултета техничких наука у Новом Саду Марко Старовић захвалио је министру Весићу на подршци студентима, кроз пројекат праксе у Министарству, које је и покровитељ скупа, и у предузећима из тог ресора.

„Формално образовање јесте најважније, и треба да буде на првом месту, али и овакви, неформални догађаји, рад у студентским организацијама, могу да донесу немерљива искуства и шансу за напредак студената, у професионалном и академском смислу“, рекао је Старовић.

Отварању конференције присуствовали су помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Тања Поповић, државни секретар Министарства Владимир Џамић, помоћник министра Иван Дивац и посебна саветница министра Добрила Понорац.