You are here

ВЕСИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ СЕ УЛАЖЕ МИЛИЈАРДУ ЕВРА У ИНФРАСТРУКТУРУ

Ове године ће бити уложено више од милијарду евра у инфраструктуру Србије, што показује да је развој инфраструктуре један од приоритета Владе, рекао је данас на Копаонику министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Он је најавио да ће ове године бити завршено 166 километара путева.

"Завршићемо 54 километара брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице, завршићемо 46 километара Моравског коридора, завршићемо 23 километара ауто-пута Београд-Ниш до Пожаревца, завршиће се до октобра месеца до Пожеге, тако да ћемо од Пожеге кренути да градимо два нова пута, пут према Котроману и радићемо ауто-пут према Црној Гори", рекао је Весић.

Весић, који учествује на Копаоник бизнис форуму, најавио да ће у новембру почети изградња ауто-пута "Карађорђе".

"То је први део, од Малог Пожаревца до Младеновца, Орашца, Аранђеловца. Тако ћемо везати 'Милош Велики' и ауто-пут Београд-Ниш, а поред тога ћемо завршити деоницу Сремска Рача-Кузмин, што је део ауто-пута Београд-Сарајево", рекао је Весић.

Он истиче да ће ове године бити завршено и нових 108 километара брзе пруге.

"Већ у јулу биће завршена пруга између Суботице и Новог Сада. У децембру ћемо имати везу између Београда и Суботице, са том брзом пругом имаћемо укупно 184 километара брзе пруге кроз Србију, док 2025. године крећемо да градимо и пругу према Нишу", нагласио је министар.

Весић је истакао да је учешће грађевинарства у БДП-у повећено на 5,5 одсто. Он је подсетио да је 2013. године био 3 одсто.

Весић се нада да би наши грађани до почетка лета могли да путују једним тагом не само кроз Северну Македонију, већ и кроз Грчку.

"Ми смо направили радну групу и направили смо динамику у којој треба да буде све завршено до почетка јуна. Ако буде све како треба, ми ћемо до јуна месеца имати заједничку путарину између Србије и Грчке. То значи да око 10.000 српских аутомобила које на дневном нивоу уђу у Грчку, више неће морати да купују тагове, већ ће српски таг користити како кроз Северну Македонију, тако и кроз Грчку. Наравно и грчки аутомобили ће моћи да користе свој таг у Србији", поручио је Весић.