You are here

ВЕСИЋ: ПАРТИЗАНСКА УЛИЦА У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ЗА САОБРАЋАЈ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је у Новом Саду присуствовао пуштању у саобраћај Партизанске улице, која је била затворена током изградње надвожњака којим пролази брза пруга Нови Сад – Суботица, који је, како је истакао један од највећих и најважнијих инфраструктурних пројекта у Србији.

Весић је истакао да је овај надвожњак изузетно важан за функционисање саобраћаја у Новом Саду.

“Зато је данас пуштена улица са колски саобраћај, а до краја месеца биће завршена и пешачка и бициклистичка стаза”, рекао је министар Весић.

„Убрзавао сам извођаче радова да што пре заврше овај надвожњак, како би тамо где су урбане средине, а имамо сличан један и у Врбасу, и такође у Суботици, радови били завршени како се не би реметио живот људи“, рекао је Весић.

Подсетио је да ће брза пруга до Суботице бити завршена до краја 2024. године, иако је првобитан рок за завршетак радова био средина 2025. године.

Додао је да је јуче са мађарским министром саобраћаја и инфраструктуре Јаношом Лазаром разговарао о томе да се отворе мађарски гранични, односно царински прелази отворе у Београду, Новом Саду и Суботици, а српски у Будимпешти, како би путници све формалности могли да обаве на почетној станици, без задржавања на граници.

„Радови добро напредују, у Новом Саду се тренутно ради највише на археолошким истраживањима. Повећан је и број археолога и очекујемо да ће и тај посао бити завршен у року и по плану“, рекао је Весић.

Додао је и да на изградњи брзе пруге Нови Сад - Суботица тренутно је ангажовано 1.400 радника, од којих је око 850 домаћих, а очекује се долазак још три стотине радника.

Министар Весић је најавио и потписивање уговора за изградњу ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад.

„То је дужина око 105 километара, и то је суштински још једна веза ауто-пута Новог Сада са другим делом Војводине, односно Србије, који је био запостављен и за који је потребно да добије своје саобраћајнице и ауто-путеве“, рекао је Весић.

Министар је најавио и уступање старе Ложионице Граду Новом Саду на коришћење, како би се, по угледу на оно што се ради и у Београду, заједнички уредио тај простор у којем ће Новосађани уживати.

Градоначелник Новог Сада Милана Ђурић рекао је да је надвожњак у Партизанској улици један од девет предвиђених у склопу изградње брзе пруге.

„Нови надвожњак морао је да испуњава услове због воза, који ће саорбаћати железницом. Новосађани знају да се овде код мало јаче кише испод надвожњака задржавала атмосферска вода, што је извођач радова сада довео до перфекције, и нећемо више морати да са пумпама решавамо те проблеме“, рекао је Ђурић.