You are here

ВЕСИЋ: ПОЧЕЛА КАМПАЊА "НЕ БЛОКИРАЈ ЗАУСТАВНУ, НЕ ЗАУСТАВЉАЈ ЖИВОТ"

Како би се утицало на непрописно понашање учесника у саобраћају приликом коришћења зауставне траке, а у циљу едукације корисника пута о њеном правилном коришћењу и то искључиво за заустављање возила због неисправности или изненадне неспособности возача за управљање возилом, у Србији се спроводи кампања "Не блокирај зауставну, не заустављај живот".

Кампању спроводи Јавно предузеће (ЈП) Путеви Србије, уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ) и Министарства унутрашњих послова (МУП).       

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је данас, на промоцији кампање на наплатној станици Београд код Врчина, казао да је са великим бројем аутопутева и брзих саобраћајница неминовно да се појављује питање безбедности и потреба да се уради више на превентиви и промоцији како би се сачували животи на брзим саобраћајницама.          

"Један од проблема са којима се суочавамо где год урадили реконструкцију пута и где урадимо нови пут, грађани се јављају и жале се да се поставе лежећи полицајци или нека друга ознака јер се вози неприлагођеном брзином, јер очигледно наши суграђани мисле да су то писте, а не путеви којим треба да се крећу", казао је он.            

Весић је нагласио да што се њега тиче ни једна казна полиције за такво понашање није довољно велика, јер је, како је нагласио, увек боље сачувати људски живот.         

"Изгледа да неки људи ни на један други начин не умеју да се науче реду када је у питању коришћење путева", рекао је министар.    

Он се захвалио Путевима Србије на труду који улажу, јер се, како је истакао, обично путарска предузећа доживљавају кроз изградњу путева, али они и управљају путевима и брину се да путеви буду онакви какви су направљени, али и да буду безбедни за возаче.       

"Зато су ове едукативне кампање које спроводи ово предузеће заједно са МГСИ и МУП-ом, али и Агенцијом за безбедност саобраћаја важне да се сачувају људски животи, јер ми нисмо, на жалост, дисциплинован народ и нама су очигледно потребне овакве кампање како би макар неким људима објаснили шта не треба да се ради", нагласио је Весић.       

Министар је најавио да се спрема и једна кампања око тунела, јер нико од возача скоро не зна како се понаша у тунелима којих је све више.

"Ове кампање су суштински важне", истакао је Весић.   

Он је навео да се само годишње преко милион евра одваја на поправку уништених саобраћајних знакова, а за те паре може да се уради 40 зона школа или да се обнове путеви, што је много боље него да се знаци поправљају.    

Весић је казао да је јако важно да се ове кампање за зауставну траку, али и за неуништавање саобраћајних знакова, емитују на свим медијима, јер само ако се сачува и један живот људски овом кампањом, урађена је велика ствар.

"Будемо ли дисциплиновани и слушали упутства, сасвим сигурно можемо да сачувамо много људских живота. Ми сваке године на путевима у саобраћајним несрећама губимо људске животе, на жалост често младе. Само један тренутак непажње може променити некоме читав живот", рекао је Весић.