You are here

ВЕСИЋ: ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ЛЕГАЛНЕ ПРИКЉУЧКЕ НА ИНФРАСТРУКТУРУ, САМО У БЕОГРАДУ 67 ПУНКТОВА

Пријављивање грађана који живе у нелегално изграђеним објектима за прикључење на комуналну инфраструктуру почело је данас и трајаће до 15. октобра, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже да грађани већ долазе у општине да се пријаве, као и да су све надлежне службе укључене како би се тај процес обавио брзо и ефикасно.

Весић је јутрос посетио београдску општину Сурчин како би се на лицу места уверио да ли процес пријављивања тече по плану и том приликом рекао да је та општина пример како се добро припремити за овај посао.

“Од јутрос овде долази велики број људи да се пријави, а процедура је веома брза и једноставна. Грађани предају документацију на основу које ће добити решења са којима ће моћи да оду у надлежна предузећа – електродистрибуцију, водовод и канализацију, ‘Србијагас’ или топлане и на тај начин остваре могућност да се легално прикључе на комуналну инфраструктуру”, рекао је Весић за РТС.

Подсетио је да рок за пријаве траје до 15. октобра и додао да сви који живе у нелегалним објектима могу да остваре ово право, а да се о потребној документацији могу информисати путем сајтова ресорног министарства и општина у Србији, као и у брошурама које се деле на територијама свих општина.

Весић је рекао да је јуче имао састанак са Јавнобележничком комором Србије која је дозволила нотарима да излазе на терен када су ови случајеви у питању тако да ће, додао је, неке општине организовати и прикупљање у месним зајендицама где ће нотари долазити и на лицу места потписивати изјаве које су неопходне ако нема друге документације.

“Такође, јуче сам имао састанак и са Савезом геодета Србије и договорили смо се како треба да изгледа геодетски снимак за оне који немају већ у захтеву за озакоњење тај снимак, да се то такође издаје брзо тако да су сви укључени у то да се овај процес обави брзо и ефикасно”, рекао је Весић.

Образложио је да грађани, уколико буду одбијени, имају право да се жале ресорном министарству.

“Ми имамо рок од осам дана да то решимо по жалби. Рокови су кратки зато што желимо да омогућимо људима да заиста то своје право остваре”, рекао је Весић.

Навео је да само на територији Београда од јутрос постоји 67 пунктова на којима се врши пријављивање и захвалио општинама на доброј организацији.

Грађанима који добију решења од општина поручио је да то не значи да морају да се до 15. октобра прикључе на комуналну инфраструктуру зато што то решење значи да могу да оду у надлежна предузећа, а када ће бити извршено прикључење зависи од техничких капацитета предузећа и потписивања уговора.

“Последњих неколико недеља смо у влади имали интензивне састанке са електродистрибуцијама, предузећима надлежним за водовод и канализацију, ‘Србијагасом’ тако да су се сви они припремили за то да имају већи број захтева”, рекао је Весић.

Навео је да, када се спроводи овако обиман процец, неке ствари морају да се решавају у ходу.

“Проблеми ће се појављивати и зато ја и моји сарадници обилазимо општине тако да ћемо тамо где нам грађани буду сигнализирали да је неко заказао, решавати проблеме на лицу места јер је наш циљ да све грађанке и грађани који живе у нелегалним објектима остваре право да имају легалан прикључак на струју, воду, канализацију, гас или грејање. То је основно људско право и то не зависи од тога како ће се решити судбина објекта, да ли ће бити легализован или неће”, рекао је Весић.

Подсетио је да је грађанима право да добију легалне прикључке на комуналну инфраструктуру омогућено захваљујући усвајану измена и допуна Закона о озакоњењу, на предлог председника Србије Александра Вучића.