You are here

ВЕСИЋ: ПОЧИЊЕ ДРУГА ФАЗА ПРОЈЕКТА ЧИСТА СРБИЈА, КАНАЛИЗАЦИЈА ЗА 2,3 МИЛИОНА ЉУДИ

У Влади Републике Србије данас су потписани анекси уговора у оквиру друге фазе пројекта "Чиста Србија", чиме је практично започета друга фаза овог комуналног инфраструктурног пројекта, који се ради на нивоу Србије.

Анексе су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор кинеске компаније "CRBC" (China Road and Bridge Corporation) Јанг Дунг и представници девет локалних самоуправа у Србији, и то Сомбора, Ваљева, Ћићевца, Дољевца, Аде, Свилајнца, Инђије, Суботице и Новог Сада.

У обраћању након потписивања анекса министар Весић је истакао да је ово највећи комунални инфраструктурни пројекат који се ради на нивоу целе земље.

" У оквиру пројекта укупно ће се радити канализација у 73 општине, на 89 локација, 157 постројења за прераду отпадних вода, укупно око пет милиона метара канализационих цеви ће бити постављено, а око 2,36 милиона људи биће прикључено на канализацију", истакао је Весић.

“Овај пројекат показује да сарадња Србије и Кине обезбеђује бољи живот за грађане Србије и он је остварење визије председника Србије Александра Вучића да се Србија саобраћајно, инфраструктурно и комунално уреди. То значи да градимо ауто-путеве, железнице и решавамо историјске проблеме које никада нисмо, као што је проблем канализације", рекао је Весић и навео да градоначелници присутни на потписивању добро знају колико је то важно.

Према његовим речима никада раније није било или пара или политичке воље да се то уради, а сада су се стекли услови.

Навео је да је укупна вредност друге фазе овог пројекта нешто већа од 213 милиона евра, дужина канализационих цеви 444 км и да ће следеће године бити рађена и трећа фаза те да читав пројекат вреди више од 3,5 милијарди евра.

Потписивању је присуствовала и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, која је навела да је "Чиста Србија" пројекат од великог значаја за развој Србије везан за побољшање животног стандарда грађана и заштиту животне средине.

“Прва фаза у 16 српских градова и општина добро напредује, а након данашњег потписивања почеће друга фаза. Надам се да ће напредовати успешно, као и прва, и да ће све више грађана Србије осетити позитивне резултате наше сарадње", рекла је кинеска амбасадорка.

Председник компаније "CRBC" Ду Феј је захвалио на поверењу овој компанији и оценио да је пројекат "Чиста Србија" важан за иницијативу "Појас и пут" и да заправо градимо зелени "Појас и пут".

Истакао је да ће "CRBC" реализацијом овог пројекта урадити пуно за заштиту животне средине и развој Србије.