You are here

ВЕСИЋ: ПОЛИСА ОСИГУРАЊА ШТИТИ ГРАЂАНЕ ОД ШТЕТЕ КОЈУ МОГУ ДА НАНЕСУ НЕСАВЕСНИ ИНВЕСТИТОРИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас да су сви инвеститори обавезни да пре добијања дозволе за почетак радова поднесу полису осигурања како би сви људи који живе у околини градилишта били заштићени.

"Једна од најважнијих новина која је донета изменама и допунама Закона о планирању и изградњи које су ступиле на снагу 4. августа је заштита грађана који живе у околини градилишта. Сви инвеститори су обавезни да пре пријаве радова дају полису осигурања којом се обезбеђују сви који живе у околини градилишта у случају настанка штете на објектима, како би она била намирена из полисе", рекао је Весић за Танјуг након састанка са представницима Удружења осигуравача Србије.   

Он је казао да су вођени конструктивни разговори о условима које морају да испуне инвеститори како би добили валидну полису.    

"Вредност полисе не може да буде мања од 20 одсто од инвестиционе вредности из грађевинске дозволе, а не више од 10 милиона евра, како бисмо покрили све могуће штете које могу настати на градилишту", навео је он.

Истакао је да према закону министарство има бавезу да у року од 30 дана донесе сва подзаконска акта, а да се један од тих правилника о градњи којим се дефинише како ће изгледати полиса осигурања.        

"На овај начин смо додатно заштитили грађане. Закон је мењан како би они били боље заштићени у овим случајевима. Имали смо неколико случајева у прошлости када је начињена штета у Београду да су грађани успели да добију на суду инвеститора, али да нису успели да наплате своја потраживања. Ми као држава заједно са осигуравајућим кућама дајемо допринос како би грађани били заштићенији", рекао је Весић.        

Он истиче да је то потпуно нова ера када је у питању грађевинарство у Србији.         

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић захвалио је министру Весићу на позиву на састанак и рекао да поздравља ту праксу. Рекао је да су сада, на време, дефинисане будуће полисе осигурања одговорности инвеститора.

"На бази тога ћемо готово сигурно далеко више бити у користи грађана који имају било каквих додирних тачака са будућим инвеститорима", рекао је он за Танјуг.      

Нада се да се у будућности неће понављати грешке из претходног периода.  

"Осигуравајуће куће ће преузети ризик. Оне ће путем реосигурања из иностранства покривати штету, евентуално из одговорности инвеститора грађевинских пројеката", истакао је Јовановић.