You are here

ВЕСИЋ: ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ИЗ ОРАШЦА ДОДЕЉЕНИ БЕСПЛАТНИ ЗАШТИТНИ РАМОВИ ЗА ТРАКТОРЕ

Пољопривредницима из Орашца код Аранђеловца данас су додељени бесплатни заштитни рамови за тракторе на основу Уредбе Владе Србије, као једне од превентивних мера за смањење броја страдања услед превртања трактора и покушаја минимизирања повреда возача трактора.

Додели рамова присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић и Славиша Лакићевић и начелник Управе Саобраћајне полиције.

Према речима министра Весића, ради се о пројекту Владе у коме учествује више министарстава, а носилац је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

“На овај начин смо желели да помогнемо да се побољша безбедност људи који возе углавном старе тракторе. У Србији има око 100.000 таквих трактора и само у протекле три године 83 лица су погинула на тракторима у саобраћајним несрећама, а сматра се да је око 46 лица настрадало само у прошлој години у незгодама ван главних путева, на њивама или у шумама", навео је Весић.

Поред тога, 549 лица је повређено у последње три година на тракторима.

Управо зато је Влада Србије, казао је Весић, донела одлуку да обезбеди средства за наредне три године, а ово је прва година, и обезбеђено је 125 милиона динара за субвенцију за постављање заштитних рамова који штите животе људи који возе тракторе.

“Ми смо ове године поделили око 4.600 рамова, пријавило се око 6.000 пољопривредника и већ за неких месец дана ћемо имати нови конкурс за рамове које ћемо доделити следеће године. Ово је уједно позив онима који нису учествовали до сада да се пријаве. Оно што је важно је да урадимо све што можемо заједно да бисмо повећали безбедност на путевима, нарочито у руралним срединама које користе пољопривредне машине", рекао је Весић.

“Имали смо један разговор и са Путевима Србије и Саобраћајном полицијом шта можемо да урадимо на путу према Младеновцу, али веома је важно да сви поштујемо саобраћајне прописе и сачувамо животе свих учесника у саобраћају", казао је министар Весић.

Он је навео да је ова акција веома важна јер се показује да држава води рачуна о пољопривредницима, не само кроз њихов основни посао и субвенције, већ и када је њихова безбедност у питању.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић данас је, у оквиру акције доделе заштитнх рамова, разговарала са пољопривредницима из Орашца и о проблемима са којима се суочавају.

“Пољопривреда и проблеми пољопривредника се заснивају на томе колико ће добити субвенција и када ће бити исплаћене и у том смислу рекла бих да је ова година свакако боља него што су биле претходне, пре свега ако причамо о износу средстава који је опредељен. Преко 100 милијарди динара, тачније 113 милијарди ће бити ове године исплаћено директно пољопривредницима, а до сада је то било око  60, 70 милијарди, тако да имамо скоро па дуплирани износ", рекла је министарка.

“Што се тиче исплате и времена, у овом периоду прошле године је исплаћивана претходна година, добијали су субвенцију за 2021. годину, а сада се исплаћује текућа година и у том смислу смо озбиљно покренули и убрзали ствари и у разговору са пољопривредницима можете чути колико су они задовољнији износима субвенција које добијају", казала је Танасковић.

Како је оценила, постоји недовољна информисаност код једног броја пољопривредника о томе шта све могу да искористе.

" Организоваћу овде један радни састанак, отворена врата и у свим осталим локалним самоуправама, да причамо о томе где могу да узму субвенцију за тракторе, преко којих пројеката, шта то држава нуди, када ће бити јавни позиви. Иако је све то много сада транспарентније, ми ћемо разговарати са њима, како бисмо их упознали са свим погодностима на које имају право", рекла је министарка пољопривреде.

Подсетила је да је од 2017. године до сада више од 2.700 трактора купљено преко субвенција које држава обезбеђује.

Начелник Управе Саобраћајне полиције Славиша Лакићевић упутио је апел пољопривредницима који учествују у саобраћају да буду видљиви и поштују саобраћајне прописе.

“Ово је период године када највише учесника у саобраћају на тракторима страдају. Неопходно је да поштују саобраћајне прописе и да укључе жуто ротационо светло у условима смањене видљивости и да прикључна возила користе на одговарајући начин", рекао је Лакићевић.

Казао је да ће Министарство унутрашњих послова појачати све активности на критичним деоницама и да је ове године за 80 одсто смањен број повређених и дупло преко мање погинулих возача трактора.

“Закључно са данашњим даном имамо 15 возача трактора који су страдали - девет ван путева и у саобраћајним незгодама шест. Настављамо у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја превентивне активности како бисмо смањили потпуно страдање тракториста", рекао је Лакићевић.

Агенција за безбедност саобраћаја реализује Националну кампању у циљу подизања безбедности тракториста, рекао је директор Бранко Стаматовић.

“Ове године држава је издвојила 125 милиона динара, а тако ће бити и наредне две године. Идеја је да се кроз ову субвенцију купи више до 11.000 заштитних рамова и да се доделе нашим пољопривредницима који поседују тракторе без рамова. Агенција за безбедност саобраћаја је расписала пројекат који је претходио овој акцији и подразумева да се види колико има трактора у Србији који нису опремљени заштитим рамовима. На жалост, преко 200.000 трактора у Србији нема заштитну структуру и то јесте велики проблем", нагласио је он.

“Ми смо конструисали универзалан заштитни рам који одговара за више врста трактора и покрива негде око 100.000 трактора разних модела. Израђено је око 4.600 рамова који су ове године подељени пољопривредницима. Рам је атестиран и поседује сву документацију. Користим прилику да свим учесницима у саобраћају скренем пажњу да посебно воде рачуна о трактористима на путу и да сами трактористи воде рачуна да буду осветљени и видљиви", рекао је директор Агенције за безбедност саобраћаја.