You are here

ВЕСИЋ ПОЛОЖИО КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ РИТЕЈЛ ПАРКА У ШИДУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић положио је данас камен темељац за изградњу „Нова Ритејл парк” у Шиду, где ће бити отворено 250 нових радних места, а у који ће бити уложено 15 милиона евра.

“То је више него значајно и важно”, рекао је Весић и навео да му је посебно драго да долази на овакве догађаје који су, иако ће неко рећи не толико велики и важни за државу попут изградње ауто-пута или брзе саобраћајнице, за грађане који ту живе итекако значајни.

Весић је рекао да је ово наставак политике коју води председник Србије Александар Вучић, а то је да свако место у нашој земљи, без обзира где се налази и колико је велико, постане добро место за живот људи.

“Путеви и све друго што радимо у саобраћајној инфраструктури служи нам да боље повежемо места, да људи могу да раде у једном, а живе у другом месту и имају бољи комфор живота. Такође, осим што се граде путеви и пруге, важно је да се раде паркови, бициклистичке стазе и све оно што иде уз то како би свако место постало боље за живот свих”, рекао је Весић.

Навео је да је веома задовољан што овај пројекат  испуњава све еколошке стандарде јер ће имати соларну електрану и електропуњаче, те подсетио да су усвајањем измена и допуна Закона о планирању и изградњи усвојени принципи зелене градње и дати стимуланси за оне који раде по сертификатима зелене градње.

Весић је рекао да ће и убудуће присуствовати оваквим догађајима јер је његов посао, као министра, да поштује свакога ко улаже новац у нашу земљу и запосли макар једну особу.

Министар је истакао да је Србија лидер на западном Балкану по нивоу страних инвестиција, наводећи да смо прошле године имали скоро 4,5 милијарди евра страних инвестиција које, како је рекао, праве слику боље Србије јер захваљујући њима имамо рекордну запосленост.

Када су у питању грађевински радови у Србији, истакао је да удео грађевинске индустрије у нашем БДП-у расте и између осталог навео да је вредност изведених радова порасла 22 одсто ове године у односу на исти квартал прошле године.

Весић је рекао да се по томе колико у држави има кранова види колико се она развија и истакао да у Србији постоји активних више од 5.000 градилишта.

“То говори зашто су овакве инвестиције важне”, подвукао је Весић.

Подсетио је на пројекат локалног инвестиционог развоја ЛИИД и навео да је Шид, кроз тај пројекат, добио 1,6 милиона евра бесповратних средстава за пројекте које желе да реализују попут паркова, бициклистичких стаза, реконструкције улица…

“То је одличан пројекат на који сам најпоноснији од свих пројеката зато што сам радио у локалној самоуправи и знам колико је важно у сваком насељу урадити нешто за људе”, рекао је Весић.

Истакао је да се веома озбиљно ради на пројектовању обилазнице око Шида.

“Веома је важно да се та обилазница уради и покушаћу да је ставим у један од пројеката у Бачкој Паланци. Тамо ће се радити мост код Нештина и покушаћемо да обилазницу убацимо у тај пројекат. То је моја идеја и о томе сам причао и са председником Републике”, рекао је Весић.

Обећао је да ће током његовог министарског мандата бити завршен пројекат обилазнице око Шида, изабрани извођачи и обезбеђен новац за тај пројекат.

“То је нешто што је допринос државе и што не може општина да уради већ мора влада јер је то пројекат који превазилази надлежности и могућности једне општине”, рекао је Весић и додао да ће се у Шиду радити и друге ствари.

Навео је да је завршен пројекат брзе пруге између Београда и Шида и додао да се чека да наши суседи кажу да ли желе да граде пругу са своје стране границе, али да ћемо ми у сваком случају нашу пругу урадити.

“Тај пројекат смо урадили уз подршку Европске уније и ми ћемо радити то са њима. То значи да ће пругом између Београда и Шида, која је дуга око 90 километара, саобраћати возови, макар они регионални који иду брзином од 160 километара на сат, који ће вам омогућити да у Београду будете за 30 или 40 минута”, рекао је Весић.

Навео је да од када зна за себе сви причају о децентрализацији, али да нико до Александра Вучића ништа конкретно није урадио по том питању.

“Децентрализација значи да се свако место повеже пругом, да грађани имају добре путеве, да постоји добар квалитет живота, да људи тамо где живе имају игралиште за децу које је добро урађено, да задовоље своје културне и друштвене потребе и тада можемо да кажемо да имамо праву децентрализацију”, додао је Весић.

Осим министра Весића, на полагању камена темељца обратио се председник општине Шид Зоран Семеновић, инвеститор „Нова Ритејл парк” Марко Грујичић и саветник председника Привредне коморе Србије Игор Кроња.