You are here

ВЕСИЋ: ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА - 15 ОДСТО ВИШЕ ДОЗВОЛА СРПСКИМ КАМИОНЏИЈАМА ЗА ХОЛАНДИЈУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић саопштио је да је договорено повећање броја дозвола за српске превознике у у међународном теретном друмском саобраћају са Холандијом, и то за чак 15 одсто, први пут после девет година.

То је резултат састанка српско-холандске Мешовите комисија за друмски превоз путника и терета, који је, на захтев српске стране одржан у Београду.

На састанку су разматрана питања билатералне робне размене и учешћа друмског вида саобраћаја у овој размени, као и Нацрт новог билатералног споразума о друмском саобраћају, те превоз терета на територији две државе, превоз путника и друга питања о начину обављања друмског саобраћаја на територијама Србије и Холандије.

“Резултати састанка када је реч о контингенту за превоз терета који ће се разменити у 2024. и наредним годинама представљају наставак добре сарадње Србије и Холандије и у области друмског саобраћаја”, навео је Весић.

Прецизирао је да је договорено повећање броја дозвола за српске превознике, па ће се од 2025. размењивати 4.600 појединачних и 400 временских универзалних дозвола, што је повећање за 600 дозвола у односу на постојећи број који није мењан претходних девет година.

Договорено је и да се српским превозницима достави и додатних 600 појединачних дозвола за ову годину, додао је Весић.

“Задовољан сам што смо успешно окончали и ове преговоре, јер ће договорени контингенти дозвола омогућити нормално обављање превоза и у наредним годинама”, рекао је министар Весић и захвалио свом помоћнику за друмски саобраћај Мирославу Алемпићу који је предводио српску страну у разговорима са холандским партнерима.