You are here

ВЕСИЋ: ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ИЗГРАДЊИ ПЕШАЧКО-БИЦИКЛИСТИЧКОГ МОСТА СА РЕКОНСТРУКЦИЈОМ ТУНЕЛА У НОВОМ САДУ

У Новом Саду данас је потписан Меморандум о разумевању на реализацији пројекта изградње моста са приступним сабраћајним површинама на постојећим стубовима моста Краљевића Андреја Карађорђевића и реконструкцијом постојећег тунела до горњег платоа тврђаве у Новом Саду.

Меморандум су у просторијама Градске куће потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и представник „Shandong Hi-Speed Group Corporation” Џуанг Јонг у присуству градоначелника Новог Сада Милана Ђурића.

Весић је рекао да је посебно срећан што је на 105 година присаједињења Новог Сада својој матичној држави објављена овако лепа вест за тај град.

"Данас на 105. годишњицу Нови Сад добија још један мост који је, иначе, трећи мост који ће се градити или се већ гради у овом граду који већ има три моста", навео је Весић.

Истакао је да се никада у историји Новог Сада није толико мостова градило истовремено и додао да је ово историјско време за Нови Сад не само што се ту граде мостови већ зато што ће се град налазити на мрежи нових ауто-путева и брзих саобраћајница што ће, како је нагласио, омогућити динамичан развој Новог Сада.

Подсетио је да се тај град налази на једном ауто-путу и најавио да ће у наредних неколико година бити прикључен на још два, а то су Београд - Зрењанин - Нови Сад и Фрушкогорски коридор који иде од Шапца према Новом Саду, испод Фрушке Горе.

Весић је подсетио да је Нови Сад прикључен на брзу пругу између Београда и Новог Сада која ће, како је рекао, већ следеће године бити продужена до Суботице, а у наредним годинама и до Будимпеште, Ниша, а потом и до Скопља.

"Ми тренутно градимо два моста у Новом Саду и они су потреба изградње обилазнице око Новог Сада и саобраћајног растерећења самог града. Они су део Фрушкогорског коридора, али суштина је да ће тим мостовима из центра Новог Сада пре свега бити избачен камионски и транзитни саобраћај", рекао је Весић.

Навео је да је мост за који је данас потписан меморандум доказ да Нови Сад и наша земља напредују и да могу да граде и овакве мостове који не подразумевају саобраћајно растерећење већ повећавају комфор живота људи, у овом случају у Новом Саду.

Навео је да пешачко-бициклистички мост који ће се градити у Новом Саду доста подсећа на сличан пројекат Хајвеј (Hughway) у Њујорку, где је део бившег метроа претворен у место за грађане са бициклистичким стазама, трим стазом, местом за одмор...

"Ово је на сличан начин ревитализација старог моста срушеног у несрећама које су задесиле нашу земљу и то је доказ да Нови Сад постаје добро и комфорно место за живот својих суграђанки и суграђана", рекао је Весић и закључио:

"У граду који има три моста данас смо уговорили изградњу трећег моста што су историјски помаци за Нови Сад, а вама, драги кинески пријатељи, хвала што помажете да наше снове које су и многи други сањали пре нас, али нису знали како да их остваре, остваримо јер увек је лакше једном малом народу да то ради уз помоћ великих пријатеља".

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је рекао да данас присуствујемо стварању позитивне историје за Нови Сад, за даљи развој и напредак града.

Навео је да вредност овог пројекта, на основу израђеног Идејног пројекта, износи око 40 милиона евра, а да ће коначна вредност бити позната након што се заврши пројектно – техничка документација.

"Заједно ћемо финансирати овај мост, по 50 одсто, са АП Војводином и једва чекам да се закључи комерцијални уговор и да крене да се ради мост, рекао је Ђурић.

Присутнима се обратио и председник „Shandong Hi-Speed Group Corporation” Ванг Ћифенгом који је рекао да ће, када је у питању изградња моста за који је данас потписан меморандум, сваки задатак у вези са тим пројектом извести професионално, озбиљно и одговорно.

"Верујем да ће у блиској будућности на прелепом Дунаву бити изграђен модеран мост који ће представљати пријатељство кинеског и српског народа, као и историју и културу Новог Сада", рекао је он.

Догађају су у име Министраства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре присуствовали државни секретар Михајло Мишић и вршилац дужности помоћника министра за инспекијски надзор Иван Дивац.