You are here

ВЕСИЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ СА СИНДИКАТИМА КОМУНАЛАЦА КОЈИ ПРЕДСТАВЉАЈУ 80 ХИЉАДА ЗАПОСЛЕНИХ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потиписао је са представницима репрезентативних синдиката у комуналној делатности Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора, који ће важити до 25. марта 2027. године.

Споразум су са министром Весићем потписали председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије Александар Радојевић и председник Гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности „Независност“ Милан Симић, који су истакли да никад брже и лакше није постигнут договор са ресорним Министарством.

"Као председник синдиката, учествујући годинама у разговорима са надлежнима, овог пута имамо суштински социјални дијалог са Министарством, за разлику од других. Далеко смо одмакли у томе, не бавимо се популизмом, већ постоји разумевање са обе стране, а све на корист корисника услуга. Никада нисмо ниједан споразум тако брзо спровели”, рекао је председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије Александар Радојевић.

Поред брзог договора о пордужетку важења Посебног колективног уговора, Радојевић је напоменуо да су синдикати учествовали и у процесу измена Закона о комуналној делатности, те је у том акту, уз разумевање министра, утврђен и Дан комуналних делатности.

“Хвала свима у Министарству на даноноћном раду да би се ово питање решило у кратком року”, додао је Радојевић.

Председник Гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности „Независност“ Милан Симић изразио је задовољство због продужења важења колективног уговора, истичући да ако негде постоји социјални дијалог, онда је то у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које би, каже, требало да буде пример другим ресорима како се ради ефикасно, брзо, уз поштовање договора.

Уз захвалност министру Весићу и свима у Министарству који се баве комуналним делатностима, Симић је рекао да је синдикат који води покренуо и иницијативу за Закон о комуналним предузећима, који ће тек бити предмет разговора.

Министар Весић је захвалио синдикатима на коректном дијалогу и сарадњи.

“Никада брже није договорен Колективни уговор, јер је мој став, још док сам био на функцији у Београду и сада – да су синдикати наши партнери, а јавна комунална предузећа наша заједничка кућа и да у оваквим разговорима нема две стране, већ је заједнички интерес да предузећа добро послују на корист грађана. Када смо на истој страни, брз договор је могућ”, истакао је Весић.

Напоменуо је да се Споразумом продужава важење Посебног колективног уговора до 25. марта 2027. године.

“Овај уговор се тиче готово 80.000 запослених у јавним и јавно-комуналним предузећима и потпуно ће заштитити права запослених, обезбедити њихово учешће у одлучивању у свим важним питањима и обезбедиће да грађани добију боље комуналне услуге”, навео је Весић.

Додао је да се дијалог са синдикатима наставља, те да они треба да учествују свим изменама законске регулативе, јер је коректно да дају своје предлоге, мишљења, сугестије или предлоге, који се неретко и усвајају, јер синдикати најбоље знају где је и шта потребно.

“Када заједнички градимо нашу кућу и договарамо законе, то значи да смо партнери и онда не треба да чуди што смо се за шест дана договорили о колективном уговору. На овај начин смо показали да влада и репрезентативни синдикати имају исти циљ, да комунална делатност треба буде посебно вреднована, а запослени у тој области поштовани, да имају стално повећање плата и да се заједнички боримо за друга права запослених, како би грађани имали још боље комуналне услуге”, закључио је министар Весић.