You are here

ВЕСИЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМЕ О ДОДЕЛИ 9,2 МИЛИОНА ЕВРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ШЕСТ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је са представницима шест локалних самоуправа уговоре о додели бесповратних средстава за реализацију пројекат у оквиру програма „ЛИИД“ у укупној вредности од 9,2 милиона евра.

Уговоре о додели бесповратних средстава са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре данас су потписали градоначелник Новог Сада Милан Ђурић за пројекат реконструкције и уређења Футошког парка, укупне вредности 3,8 милиона евра; председник општине Кула Дамјан Миљанић за пројекат  изградње фонтане у парку у Кули и уређење парка са делом улице Ђуре Стругара и Маршала Тита, укупне вредности 1,3 милиона евра, председник општине Сврљиг Мирослав Марковић, за пројекат реконструкције кеја реке Сврљишки Тимок, вредности 1,05 милиона евра, председник општине Свилајнац Предраг Милановић, за пројекат партерног уређења зелених површина са пратећим инсталацијама у селима Дубље, Грабовац, Кушиљево, Луковица и Седларе, вредности 736 хиљада евра, председник општине Тител Драган Божић, за пројекат уградње енергетски ефикасних светлосних извора у систему јавног осветљења на територији општине Тител, вредности 1,1 милион евра и председник општине Пожега Ђорђе Никитовић, за пројекат санације клизишта и реконструкције улице Бана Милутина, вредности 1,1 милион евра.

Програм ЛИИД који заједно реализују МГСИ, Светска банка и Француска агенција за развој усмерен је на развој локалне инфраструктуре и институционално јачање јединица локалне самоуправе, а у оквиру програма ће у наредних пет година бити додељено укупно 265 милиона евра јединицама локалних самоуправа на територији Републике Србије.

Након церемоније потписивања уговора у Градској кући у Новом Саду, Весић је рекао да је „ЛИИД“ пројекат који на јединствен начин утиче на побољсање квалитета зивота грађана Србије.

“Не постоји ниједан пројекат који је на овај начин укључио локалне самоуправе у процес решавања проблема који постоје у њиховим заједницама. Унапређење инфраструктуре, уређење јавних површина и промоција урбане мобилности директно доприносе бољем животу сваког нашег грађанина. Овај програм прати насу политику да свако место у Србији постане боље место за живот људи”, рекао је Весић.

Навео је да је пројекат „ЛИИД“ значајан зато што ће се реализовати у 145 локалних заједница у нашој земљи, које ће добити бесповратна средства да реше проблеме који често нису приоритет на локалном нивоу.

“Ови пројекти представљају најбоље примере свега онога чему тежимо у изградњи будућности Србије, а то су одрживи локални развој и непрестани рад на обнови и изградњи инфраструктуре као кључном фактору раста животног стандарда наших грађана”, рекао је Весић.

“Са колегама из Светске банке и Француске агенције за развој трудимо се да процедура буде максимално брза и да у најкраћем могућем року одобримо нова средства за нове пројекте. Све што смо до сада реализовали, као и све оно што ћемо, без сумње, успешно спровести у годинама које су пред нама, доказ је да заједно са нашим партнерима можемо од Србије да направимо савршено место за живот наших грађана и грађанки”, рекао је Весић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић захвалио је ресорном министарству, Светској банци, Француској развојној агенцији и целом тиму који ради на пројекту “ЛИИД“ и истакао да Нови Сад, кроз пројекат ЛИИД, има могућност да користи фонд од 5,5 милиона евра.

Ђурић је навео да ће Нови Сад потписивањем данашњег Уговора о гранту, добити значајна финансијска средства за пројекат “Реконструкција и уређење Футошког парка у Новом Саду”, која је обезбедило ресорно Министарство путем пројекта ЛИИД.

“Прошле године смо крајем јуна потписали Оквирни споразум о спровођењу овог пројекта, што је био увод у данашњу реализацију истог. Инвестициона вредност уређења једног од најлепших новосадских паркова износи 448 милиона динара, што је скоро пола милијарде динара”, рекао је Ђурић.

Подсетио је да је Футошки парк формиран у првој деценији 19. века, има површину од око 10 хектара и под заштитом је од 2006. године.

“Омиљен је међу Новосађанима, али и међу туристима који посећују наш град, а  верујем да ће сада ће бити још лепши и функционалнији”, рекао је Ђурић.