You are here

ВЕСИЋ ПОТПИСАО УГОВОР О СУБВЕНЦИОНИСАЊУ 10 АВИО ЛИНИЈА ИЗ КРАЉЕВА И НИША

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас са директором Ер Србије Јиржи Мареком споразум за обављање авио превоза на линијама од јавног значаја на два наша аеродрома - "Морава" код Краљева и "Константин Велики" у Нишу.

Весић је у Влади Србије рекао да је реч о уговору за субвенционисању 10 линија, који је потписан након расписивања државног конкурса и да је реч о три лета из Краљева и седам из Ниша, од чега су по два сезонска.

“Из Краљева летимо током читаве сезоне за Истанбул и летећемо према Солуну и Тивту током саме летње сезоне", рекао је он.

Како је истакао, овај тендер се разликује од претходних пошто је уговор потписан на четири године са могућношћу продужења још једну годину, што ће се сасвим сигурно догодити.

“То значи да ће они који лете из Ниша и Краљева, односно из суседних градова, имати сигурност да ће наредних пет година ове линије постојати, што је веома важно кад је у питању планирање авио саобраћаја. То је добро и за Ер Србију, а добро и за наше аеродроме, а најбоље за путнике", рекао је министар.

Он је истакао да се из Ниша лети према Франкфурту, Љубљани, Келну, Истанбулу и Београду током читаве сезоне, а током летње сезоне према Атини и Тивту.

“Ово је година експанзије кад је у питању авио саобраћај у Србији. Ми ћемо између 10. и 12. децембра имати тачно четири милиона путника у Ер Србији, а годину очекујемо да се заврши са више од 4,1 милиона путника у нашој националној авиокомпанији", рекао је Весић.

Наше оптимистичке прогнозе за ову годину биле су 3,5 милиона путника и то смо доживљавали као велики успех, додао је он.

“Што се тиче аеродрома Никола Тесла у Београду, они већ имају седам милиона путника,  а очекујемо да сезону заврше са 7,7 или можда и 7,8 милиона путника", рекао је Весић. Он је додао да ће данас на аеродрому Константин Велики у Нишу бити 422.256-ти путник чиме ће овај аеродром оборити историјски рекорд у броју путника. “Овај путник добиће данас награду Ер Србије”, најавио је министар Весић.

Генерални директор Ер Србије Јиржи Марек је истакао да ову компанује веома радује што ће у наредне четири године летети између Ниша и Атине, Франкфурта, Келна, Љубљане, Истамбула, Тивта и Београда, као и између Краљева и Солуна, Истамбула и Тивта.

“Карте за те дестинације биће у редовној продаји од данас, а путници из јужне и западне Србије са аеродрома у Нишу и Краљеву од 1. јануара 2024. брже и једноставније ће стизати до популарних дестинација у региону и широм Европе", рекао је Марек.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је истакла да је ово велики дан за тај град пошто аеродром "Константин Велики" гравитира у око 10 управних округа у којима је око два милиона становника, и два милиона потенцијалних путника.

“Јако нам је важно да имамо ове летове. На тај начин промовишемо наше градове, доводимо нове инвеститоре и повезујемо се са градовима у Европи и дијаспором", рекла је Сотировски.

Навела је да пуних 50 година није било директне авио линије између Ниша и Београда и да је то сада омогућено захваљујући влади и подршци Ер Србије.

Она је рекла да се нишки аеродром полако приближава бројци од пола милиона путника, и да су циљеви много већи.

Председник привременог органа града Краљева Предраг Терзић је поручио да ће потписивање овог споразума омогућити свим грађанима Краљева и житељима Рашког, Моравичког и Шумадијског и Златиборског округа да путују до Истанбула, а током летњих месеци до Тивта и Солуна.

“То ће поспешити туризам и значити много за даљи развој града. После завршетка дела Моравског коридара, Краљево ће бити трећи град у Србији који ће имати аеродром и ауто-пут", рекао је Терзић.