You are here

ВЕСИЋ: ПРИКЉУЧЕЊЕ НА МРЕЖУ АУТО-ПУТЕВА И НОВА ПРУГА – ДОДАТНИ ИМПУЛС ЗА РАЗВОЈ КРУШЕВЦА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на изградњи обилазнице око Крушевца, након што је присуствовао централном обележавању Видовдана у том граду.

Весић је истакао да је источна обилазница важна за Крушевац, али и за околна места, јер ће омогућити да транзитни саобраћај, који не иде кроз град, буде и бржи и безбеднији.

„Зато је за нас било важно да прихватимо предлог и да кренемо у изградњу првих 1,9 километара, а до сада је урађено око 38 одсто комплетне деонице“, рекао је Весић и додао да се пројектује још око пет километара наставка како би обилазница била у пуној функцији.

Поновио је да ће, након што је завршена деоница Моравског коридора до Кошева, до краја године бити завршена и деоница до Трстеника, а вероватно и до Врњачке бање, што би било пре рока.

„Напредујемо од Чачка према Краљеву, стижемо и до Адрана, тако да ћемо до краја 2025. потпунозавршити Моравски коридор. То ће дати додатни импулс развоју овог краја, јер ће коридор повезати Крушевац, Краљево, Трстеник, Врњачку Бању… са ауто-путем Београд-Ниш, и Милошем Великим, а то ће све много значити за развој привреде и туризма“, рекао је министар Весић.

Изразио је очекивање да ће до краја године, заједно са Немачком развојном банком, бити расписан тендер, а можда и изабран извођач за пројекат регионалне депоније у Крушевцу.

„То је један од већих нерешених комуналних проблема у Крушевцу. Наша је процена да бисмо можда могли на пролеће да почнемо радове“, рекао је Весић.

Као посебно важно истакао је пројектовање обнове пруге Сталаћ-Крушевац-Краљево-Рудница.

„То је важна пруга и када је будемо обновили, грађани Крушевца ће возом, брзином од 120 километара стизати до Сталаћа, где ће моћи да пређу на брзи воз на прузи Београд – Ниш“, рекао је министар.

Додао је да је то пројекат који финансира ЕУ.

Навео је и да би око 15. јула требало да почну радови на брзој прузи, на тунелу 4, на деоници Сталаћ – Ђунис.

„До краја године имаћемо извођача за комплетну деоницу Сталаћ – Ђунис, што подразумева и обнову железничке станице“, додао је министар.

Тако ће, истакао је, Крушевац осим што ће бити повезан на мрежу ауто-путева, имати и брзу железницу, што је изузетно важно и за путнички и за карго саобраћај.

„Крушевац је то заслужио. То је град који већ има инвестиција, али никад није довољно. Видећете колико ће се живот људи у овом крају променити са завршетком Моравског коридора, а касније и пруге. Никад се више није градило инфраструктуре, а то је основ за привреди развој“, рекао је министар Весић.

Градоначелник Крушевца Иван Манојловић захвалио је министру Весићу на свему што је до сада учињено за тај град, а учињено је, каже, много.

„Већ се осећају бенефити изградње ауто-пута. Прошле седмице смо разговарали са потенцијалним инвеститором, којег је управо близина ауто-пута навела да размишља о Крушевцу. Ако додамо и будућу брзу железницу, имаћемо жилу куцавицу која ће олакшати живот грађана Крушевца, целог краја, а посебно допринети привредном развоју“, рекао је Манојловић.