You are here

ВЕСИЋ: РАДИМО НА БОЉОЈ САОБРАЋАЈНОЈ ПОВЕЗАНОСТИ СА РУМУНИЈОМ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју сагласили су се данас да би добри политички односи две земље требало да утичу и на побољшање економских односа, односно бољу саобраћајну повезаност чему би, како су навели, допринела реализација пројеката пре свега у области путне и железничке инфраструктуре.

Саговорници су на састанку, који је одржан у Влади Србије, констатовали да постоји заједнички интерес за унапређење сарадње две земље које, како кажу, нису добро саобраћајно повезане.

Весић је истакао да је саобраћајно повезивање са суседима међу приоритетима Владе Србије и обавестио амбасадорку да се ради на пројектовању новог ауто-пута ка Румунији, као и да су у току радови на изградњи брзе саобраћајнице „Осмех Војводине“ од Бачког Брега, на граници са Мађарском, до Српске Црње на румунској граници.

Реч је о саобраћајници која ће повезати Бачки Брег, Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинду и Српску Црњу, а која је, према Весићевим речима, важна не само за развој Србије већ ће тај пут бити најбржа веза румунским грађанима који желе да иду према западној Европи.

Између осталог, министар је рекао да је у плану изградња моста код Беле Цркве који ће повезати јужни Банат и Браничево што је, како је истакао, важно за развој тог дела наше земље, али и за Румунију јер ће на тај начин грађанима Румуније бити омогућено да посећују тврђаву Рам и читав Браничевски округ.

Такође, на састанку је речено да се ради и на уклањању потопљене немачке флоте из Дунава, на шта је амбасадорка Давидоју рекла да је тај пловни пут веома важан и да су задовољни што ће коначно после 70 година бити очишћен.

Амбасадорка је истакла да је Румунија веома заинтересована за пројекте у циљу боље саобраћајне повезаности са Србијом, додајући да за унапређење сарадње постоји заједнички интерес.

Између осталог, Давидоју је навела да се у Румунији раде многи пројекти за које би, како каже, српске фирме могле бити заинтересоване.

На састанку је договорено да се у наредном периоду одржи састанак са ресорним министром односно представницима Владе Румуније око наредних корака у циљу реализације заједничких пројеката.

Састанку су присуствовали државни секретари у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владимир Џамић и Михајло Мишић, вршилац дужности помоћника министра за железнички и интермодални транспорт Анита Димоски и вршилац дужности помоћника министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе Предраг Петровић.