You are here

ВЕСИЋ: РАДИЋЕМО ДА ВОДИЧ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ У ТУНЕЛУ СТИГНЕ ДО СВИХ ВОЗАЧА

У Србији има 17 друмских тунела дужине 22,5 километара, а гради се још 18,5 километара ових тунела, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић на промоцији водича за безбедну вожњу у тунелима и истакао да је водич рађен да би се возачи едуковали како да се понашају у тунелима да би избегли незгоду и како да реагују ако би се несрећа догодила.        

"Већина возача не зна шта би урадила када би се случајно десило да се нађу у саобраћајној несрећи у тунелу, односно да наиђу на несрећу на таквом месту. Зато смо решили да урадимо ову брошуру и сада нам је циљ да она стигне до свих возача, да им се дели приликом регистрације кола, на наплатним рампама, у ауто-школама", рекао је он.            

Брошура је према речима директора Саобраћајног института ЦИП Славена Тице у чијим просторијама је промоција и одржана урађена у сарадњи ЦИП-а, Агенције за безбедност саобраћаја, Путева Србије, Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства саобраћаја.                 

Весић је истакао да нас чека изградња неколико великих путева и брзих саобраћајница на којима ће бити још доста тунела.      

Према његовим речима било би добро и да Агенција за безбедност саобраћаја направи промотивне филмове, који су такође добар начин да се људи обавесте.              

"Ако би ова брошура спасила један живот, она би се потпуно исплатила, а суштина је да људе научимо како да се понашају. Нажалост, као што можемо да видимо, имамо возаче који нису довољно обучени", навео је он.             

Истакао је да је један од најдрастичнијих случајева инцидената у саобраћају, вожња у супротном смеру, која, како је рекао, нажалост није само део незнања.               

"Имамо ситуације када се то ради намерно, као нека врста изазова, то је постало модерно и морамо много више да радимо на едукацији и обавештавању возача који ће добијати информације путем радио станица, да знају да се на одређеном броју километара од њих налази аутомобил који се креће у супротном смеру, како бисмо спасили људе који могу да настрадају ни криви ни дужни", рекао је Весић.

Додао је да је урађено више од 460 километара ауто-путева, а да ће до 2027. бити урађено још 487 километара, јер ће бити завршен цео Моравски коридор, затим Фрушкогорски коридор, те Дунавски коридор.                  

"Биће завршено 24 километара ауто-пута Београд-Зрењанин до Ковачице, 50 километара "Смајлија", почећемо да радимо ауто-пут према Котроману, већ ове године кренућемо да радимо ауто-пут према Црној Гори, настављамо да радимо ауто-пут Ниш-Мердаре и све те саобраћајнице биће готове у наредне три до три и по године", истакао је он.                 

Навео је да следи доношење закона о безбедности у саобраћају, који ће радити Министарство унутрашњих послова заједно са Министарством саобраћаја, а да ће он увек инсистирати на строжијим казнама.                

"Мислим да за неке саобраћајне прекршаје морамо да одузимамо аутомобиле, рецимо за случај када неко вози у супротном смеру. Пооштравањем казнене политике смањићемо број неких прекршаја", рекао је он.           

Додао је да ипак ниједна казнена политика не може да замени превенцију и да ће се зато радити на едукацији возача.                   

Златко Стевановић из Саобраћајног института је истакао да водич покрива шест области и саветује возаче шта је потребно да ураде пре уласка у тунел, затим шта је потребно урадити да би вожња у тунелу била безбедна, шта радити у случају застоја као и квара возила у тунелу.           

Водич возачима даје савете и како да се понашају у случају незгоде у тунелу и шта би требало да предузму у случају да се у тунелу догоди пожар.

Извршни директор у Путевима Србије Зоран Пешовић је навео податке према којима је лане било 3.370 ванредних догађаја у 17 тунела у Србији, од којих је 219 било са највишим нивоом ризика.

"Један од ванредних догађаја јесте вожња у супротном смеру, која представља велику опасност, а њих је лане било 48, дакле скоро по једна сваке седмице. Било је 19 случајева пожара, 152 саобраћајне незгоде", рекао је он и додао да је добро што ниједна незгода није завршена смртним исходом.            

Навео је и да је у тунелским објектима виђено 237 пешака и бициклиста, иако је њихово кретање у овим просторима забрањено.