You are here

ВЕСИЋ: РАДИЋЕМО ПОТПУНО НОВУ ПРУГУ ВРБАС - СОМБОР

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да ће се радити комплетна реконструкција, практично потпуно нова пруга Врбас - Сомбор, којом ће возови убудуће саобраћати 120 километара на сат.

"Пруга Врбас - Сомбор је у веома лошем стању и на њој нема путничког саобраћаја. Одлучили смо и врло брзо ћемо расписати тендер за пројектовање, радићемо потпуно нову пругу, горњи и доњи строј, као и електрификацију", рекао је министар Весић након разговора са руководством општине Врбас. 

Истакао је да ће вредност пројекта бити око 80 милиона евра, али ће возови том пругом возити 120 километара на сат.

"То је веома важно због индустријских објеката између Kуле и Сомбора, али и због грађана који ће моћи да користе још комфорније и боље железницу", указао је Весић.

У складу са најавама председника Србије, до средине године требало би да буде потписан уговор о изградњи брзе саобраћајнице Сомбор -  Kула - Врбас - Србобран - Бечеј - Нови Бечеј - Kикинда, у дужини од 185 километара. 

Она ће бити грађена у четири етапе, односно истовремено ћемо кренути са Бачког брега, са Накова и од аутопута према Србобрану и Врбасу, односно Kули. Надам се, ако будемо добро организовани, и заједнички урадимо све у вези са експропријацијом и оним што нас чека на самој траси, да можемо на пролеће следеће године да отворимо радове на територији Врбаса и да радимо према Kули", рекао је министар.

Навео је да је предвиђена изградња су две петље, што суштински значи обилазницу око Врбаса, где је општина предвидела индустријску зону.

”То ће много значити за довођење инвеститора, али и по питању растерећења саобраћаја у општини, јер тада теретни транзитни саобраћај неће ићи кроз центар општине”, назначио је Весић.

Подсетио је и да неколико важних инфраструктурних пројеката обухватају и Врбас, попут пројекта изградње брзе пруге Нови Сад - Суботица, која ће бити завршена до 2025. године.

 "Имаћемо 2025. године брзи воз између Београда, Новог Сада, Суботице и даље до Будимпеште, као и читав низ других возова који ће наравно стајати и у другим станицама, па ће грађани моћи много комфорније да користе железнички превоз", рекао је Весић.

Пренео је и да ће на молбу руководства општине, Министарство помоћи у изградњи канализације у неколико места у Врбасу, кроз пројекат "Чиста Србија", јер не захтевају велики новац. 

Додао је да се кроз "Чисту Србију" у Војводини, у другој и трећој фази, ради на доста пројеката, у Сомбору, Суботици Новом Саду, Старој Пазови, Инђији, Сремској Митровици, Ади...

Весић је рекао и да ће се помоћи општини да реализују пројекте који су већ припремљени и за које постоји грађевинска дозвола, а тичу се водоснабдевања.

Такође, министар је казао и да је Министарство преузело обавезу да преко "Путева Србије" уради транзитни пут у Улици Данила Бојовића у Врбасу, у дужини од пет километара.

"Замолили су нас да радимо пут Врбас - Бачко добро боље и Врбас -  Змајево. Не можемо оба ове године, али можемо да ставимо у планове и да видимо да ли можемо да почнемо ове или следеће. У сваком случају радићемо на томе", рекао је Весић.

Он је изразио задовољство што се руководство Врбаса бори за општину најбоље што може, додајући да је на свима - општини, Министарству које води, другим ресорима и Покрајини, да заједнички ураде све што могу како би у сваком месту у Србији грађани осетили бољитак.

"Политика председника Александра Вучића је политика децентрализације, али не само на речима, већ и делима - морамо да урадимо саобраћајну инфраструктуру, која значи да људи остају у свом крају, нове инвестиције, радна места, развој туризма и равномерно развој Србије и то ће грађани да осете", закључио је министар Весић.