You are here

ВЕСИЋ: РАДОВИ НА ПРЕЛАЗУ ХОРГОШ, НА УЛАЗУ У СРБИЈУ, ЗАВРШЕНИ 45 ДАНА ПРЕ РОКА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да су завршени радови на граничном прелазу Хоргош, у фази 6 и 7, који обухватају проширење и доградњу у смеру уласка у Србију, за путнички саобраћај, и то чак 45 дана пре рока.

Радови у фази 6 почели су 28. јануара, а обухватили су проширење на зеленом појасу на површини од 6.000 квадратних метара.

„Ту је изграђено шест нових контролних објеката и четири коловозне траке, две за аутобски саобраћај и две за путничке аутомобиле“, рекао је министар Весић.

Три дана касније, 31. јануара, почели су радови у оквиру фазе 7, на површини од 18.000 квадратних метара, који су обухватили рехабилитацију постојећег коловоза и изградњу нових контролних објеката.

„Kомплетна реконструкција терминала и израда нових шест асфалтних трака са шест нових контролних објеката, на шест нових острва. Пројектом је било предвиђено да радови у ове две фазе трају 110 дана, међутим изведени су за 65 дана, односно 45 дана пре рока“, истакао је министар.

Весић је додао да су радови, на захтев корисника, због предстојећих ускршњих празника, морали бити завршени до 4. априла, што је и испоштовано.

„Хоргош је најфреквентнији гранични прелаз, на којем су се, посебно у време празника, стварале велике гужве. Обнова и доградња овог прелаза омогућиће да људи брже пролазе и да не чекају на граници по неколико сати. Уз то, како бисмо додатно растеретили Хоргош, недавно сам са својим мађарским колегом Јаношем Лазаром разговарао о проширењу граничних прелаза Бачки Брег и Kелебија. Посебно нам је важан и Бачки брег, због брзе саобраћајнице, коју ћемо градити од границе са Мађарском до границе са Румунијом“, рекао је Весић.

Рок за завршетак свих радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош је септембар ове године.Реконструкцијом и проширењем прелаза са 16 на 24 саобраћајне траке, капацитети протока ће се повећати за 50 одсто, а поред радова на терминалу и самом улазу и излазу из земље, пројекат обухвата и радове на прилазном делу ауто-пута за које је надлежно ЈП “Путеви Србије”.