You are here

ВЕСИЋ: РАВНОМЕРАН РАЗВОЈ ЈАЧА СРБИЈУ, ЗА ПРОЈЕКТЕ ОПШТИНАМА 100 МИЛИОНА ДИНАРА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић уручио је данас у Кули представницима 11 градова и општина уговоре у оквиру програма подршке, кроз које је ресорно Министарство издвојило чак 100 милиона динара за помоћ у примени иновативних решења у области саобраћаја, како би се безбедност грађана подигла на виши ниво.

Подршку у оквиру овог програма добили су Кикинда, Бољевац, Апатин, Сомбор, Владичин Хан, Краљево, Блаце, Суботица, Власотинце, Димитровград и, данашњи домаћин церемоније, Кула.

Захваљујући средствима које је издвојило Министарство, уз новац који ће уложити саме општине и градови, између осталог, биће постављене камере за препознавање регистарских таблица, табле за мерење брзине, инсталирана светлосна сигнализација, систем за мерење возила у покрету..., а све како би се осигурала већа безбедност грађана, а пре свега деце.

Обраћајући се на свечаности, Весић је истакао да је једна од првих ствари коју је желео од како је постао министар - да иницира креирање што више пројеката који ће користити локалним самоуправама, знајући из личног искуства колико им треба помоћи за, наизглед мале, али за људе у тим срединама веома значајне ствари.

„Зато је овај пројекат био једна од првих одлука и успели да нађемо 100 милиона динара. Нисам ни сањао какав ће бити оџив локалних самоуправа“, рекао је Весић и најавио више средстава за наредну годину.

Приметио је да је Кула општина која на најбољи начин показује шта значи имати користи од равномерног развоја Србије, јер ће се ускоро наћи на ауто-путу, прузи којом ће се возити 120 километара на сат...

„То је визија председника Србије Александра Вучића, да се граде брзе пруге и саобраћајнице, да решавамо проблеме људи који су деценијама уназад деловали нерешиво, да се сваки део земље равномерно развија. Економија је све боља, имаћемо ове године више страних директних инвестиција, у односу на лане, када их је било 4,4 милијарде евра, што је ниво о којем сањају многе земље“, указао је министар.

 

Појаснио је да је циљ овог пројекта да се локалним самоуправама понуди и олакша увођење најсавременијих технолошких решења у области саобраћаја – за унапређење безбедности свих грађана, а посебно деце у зони школа, што и чини концепт паметног града.

 

„Трудићемо се у будућности да имамо што више општина у пројекту, да што више њих осети бољитак, да буду боља места за живот људи. То је политика Владе и Министарства које водим“, рекао је Весић.