You are here

ВЕСИЋ РАЗГОВАРАО СА СТУДЕНТИМА КОЈИ СУ ПРОШЛИ ПРАКСУ У МГСИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић одржао је данас састанак са студентима техничких факултета Универзитета у Београду који су прошли праксу у том министарству како би чуо њихова искуства и најавио наставак тог пројекта.

Весић је након састанка рекао да је праксу прошло, током три недеље, 130 студената и да је у министарству већ запослено неколико студената након што су завршили факултет.

"Запослење је и циљ ове праксе и ми ћемо са њом наставити и ове године, а циљ нам је да покушамо да укључимо што већи број студената, не само Универзитета у Београду, већ и са универзитета у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду", рекао је он.

Према речима министра, до сада скоро 1.000 студената учествовало у пројекту праксе.

"На данашњем састанку су били и ментори, који раде са студентима, а ми их имамо у министарству преко 20. Њима, али и Београдском универзитету, као и Центру за праксе који је веома важан у овом социјалном процесу, данас сам се захвалио и верујем да ћемо у наредном периоду, заправо ове године, већ имати више студената", рекао је Весић.

Он је подсетио да је прошле године 10 студената послато у Кину на праксу и да су ти млади људи имали прилику да виде како се ради на великим пројектима.

Весић је најавио да већ у априлу или мају креће нова група студената за Кину и да је разговарао и са америчким и француским компанијама да и они организују одлазак студената из Србије да виде пројекте које те компаније раде у иностранству.

"Ове године имаћемо, по нашем плану, скоро 101 студент који ће ићи на стручне праксе у иностранству", рекао је Весић.

Он је нагласио и да је МГСИ ове године одобрило 50 милиона динара за стипендирање студентских програма и да ће стипендирати 10 студентских конференција.

"Поред тога, обезбедићемо да 500 студената добију субвенцију за куповину бицикла домаће производње и наравно, наставићемо да запошљавамо студенте у министарству јер државна управа је не само у Србији већ широм Европе све старија, а нама су потребни ти млади људи који желе да остану да раде", рекао је министар.

Весић је додао и да су сви студенти који су били на пракси добијали 14.000 динара као накнаду, и да ће у будуће новац добијати и ментори који, како је нагласио, треба да буду награђени за свој додатни рад.

"Покушаћемо да тај износ који студенти добијају подигнемо и да им исплатимо нешто већи новац, јер је јако важно да они виде да ми ценимо њихов рад на стручној пракси и да их за то награђујемо. Мада знање које су стекли овде је највећа награда, али у сваком случају ћемо наставити да финансијски подржавамо праксу", рекао је Весић.

Радован Јеловац, студент геодезије на Грађевинском факултету Универзитета у Београду, који је прошао праксу, казао је да му је она пуно значила и да је за њега она непроцењиво искуство.

"Био сам на пракси у МГСИ у Одељењу за инспекцијски надзор и

прошао сам кроз сва четири модула у оквиру самог министарства. Сви тамо, и наши ментори и инспектори који су нам помагали показивали су нам посао који они раде. Сви су били феноменални", рекао је министар.

Јеловац је позвао своје колеге да се обавезно пријаве за праксу, наглашавајући да мисли да сви студенти треба да прођу то искуство.

"Министар је данас стварно имао разумевања за све нас, желео је да чује нека од наших мишљења и сугестије, а изнео нам је и неке своје предлоге којим хоће да помогне нама студентима, као и нашим удружењима", рекао је Јеловац.