You are here

ВЕСИЋ: РАЗВИЈАМО ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКУ КЛИСУРУ, КАО И СВЕ ДРУГЕ ДЕЛОВЕ ЗЕМЉЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на реконструкцији пута за Каблар, од Овчар Бање, који се изводе у оквиру пројекта интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре, и истакао да ће са новим видиковцем на Каблару, чија изградња почиње, и пратећом инфраструктуром тај део Србије доживети убрзан напредак.

Весић се уверио да обнова приступне саобраћајнице ка видиковцу на Каблару, туристичкој атракцији западне Србије веома добро напредују.

Он је истакао да је држава је у Овчарск-кабларску клисуру последњих година уложила око 700 милиона динара, а сам Град Чачак око 200 милиона, што је укупно више од осам милиона евра намењених у развоју тог краја Србије.

„То су улагања не само у овај само пут и видиковац, чија изградња почиње данас, већ и у измуљавање језера Међувршје, које ускоро почиње, а веома је скупо. Радимо и приступну стазу, која је до пре годину дана била у шипражју, као и улаз у Овчар бању“, прецизирао је министар.

Додао је да ће радити и изградња канализације у том подручју, јер је Чачак из ЛИИД пројекта за локални развој који финансира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, бесповратно добио скоро 2,6 милиона евра.

„Све то показује како се Србија развија“, нагласио је Весић.

Он је указао и да свега тога не би било да није изграђен аутопут „Милош Велики“, који је био део визије председника Србије Александра Вучића, да се Србија саобраћајно повеже.

„Сваки пут, пруга значи нове инвестиције, нову фарбику, радна места, развој туризма... У ову инвестицију никада не бисмо ушли да немамо аутопут који може да доведе људе, да посете клисуру, да виде наше манастире, ову природну лепоту, језеро, видиковац... Све је повезано, један пут треба да прате и ови наизглед мали пројекти, који су највећи за људе који живе у овом крају Србије“, рекао је министар Весић.

Он је поручио да држава развија и развијаће и друге делове земље.

„До фебруара ћемо завршити петљу Лучани, онда и пут до Пожеге, тунел Лаз је при крају, и остаје тунел Муњино брдо. Уз то сутра ће се развијати Пожега, Ивањица, Ариље, цео овај крај. Омогући ћемо људима да живе овде, да могу да зарађују. Зато је важна саобраћајна инфраструктура“, рекао је Весић.

Он је захвалио његовом тиму који води пројекат интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре, на челу са помоћницом министра Тањом Поповић.

Додао је да је ове године за Лучане издвојено 100 милиона динара, а за Чачак 135 милиона.

Навео је и да се кроз исти програм уређује и средњовековна тврђава Маглич.

„Градићемо и брзу саобраћајницу Краљево – Нови Пазар, то ће довести до обнове тврђава Брвеник, Јелеч, манастира Старе Павлице... Ово је крај у којем се упознаје средњовековна Србија, и посебно ће осетити корист од изградње инфраструктуре“, рекао је Весић.

Пре обиласка радова на путу, министар се провозао језером Међувршје, тримараном за који је надлежнима у локалној самоуправи данас, баш он, симболично, донео дозволу за пловидбу.