You are here

ВЕСИЋ: РЕАЛИЗАЦИЈОМ ПРОЈЕКТА “ЧИСТА СРБИЈА” 2.5 МИЛИОНА ЉУДИ ДОБИЋЕ КАНАЛИЗАЦИЈУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас, са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, радове на реконструкцији канализационе мреже на новосадском насељу Лиман 2, у оквиру пројекта “Чиста Србија”.

Весић је навео да ће реализацијом пројекта “Чиста Србија” бити урађено укупно 165 постројења за прераду отпадних вода, чиме ће више од два милиона људи добити канализацију.

Ми ћемо у Новом Саду у првој и другој фази урадити 97,8 километара канализације. Укупна вредност је 55 милиона евра, а у оквиру прве две фазе радимо и мање постројење за прераду отпадних вода на Ченеју за 3.250 становника”, рекао је Весић.

Казао је да ће бити урађено и централно новосадско постројење за прераду отпадних вода у Петроварадину, што ће бити највеће постројење у оквиру пројекта “Чиста Србија”. "То ће бити трећа фаза Чисте Србије у Новом Саду, а вредност централног постројења је око 120 милиона евра и пројектује се за пола милиона становника", рекао је министар Весић и додао да  ће “Нови Сад кроз Чисту Србију добити 180 милиона евра што је пет одсто свих средстава из овог пројекта”. “Ако томе додамо два моста која тренутно градимо у Нови Сад, Фрушкогорски коридор који овај град спаја са Сремом као и нови ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад који ће повезати Нови Сад са Банатом јасно је да се никада више улагало”, поручио је министар Весић.

Градоначелник Новог Сад Милан Ђурић истакао је важност овог пројекта за град, наводећи да ће у другој фази пројекта бити изграђен 31 километар канализационе мреже.

Део насеља Клиса, Горње ливаде, добиће нове мреже које нису имали. Радићемо и замену колекторе канализационе мреже, то су цеви старе 40 година. Оно што је важно, где је црпна станица на Кеју, радиће се ретензија за пријем атмосферске воде како бисмо смањили притисак када имамо велике кише, казао је Ђурић.

Другом фазом “Чисте Србије” обухваћено је девет општина, од којих се пет налази у Војводини.

Овај пројекат изградње канализационе инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада, конципиран је на основу потребе за повећаном еколошком заштитом вода и земље.