You are here

ВЕСИЋ СА АМБАСАДОРОМ ПОЉСКЕ О ТРАНЗИТНИМ ДОЗВОЛАМА И УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са амбасадором Пољске у Србији Рафалом Перлом о могућности за укидање транзитних дозвола за друмски превоз и о даљем унапређењу сарадње две земље у области транспорта.

Весић је истакао да је Србија заинтересована за унапређење сарадње са Пољском, коју доживљава као пријатељску, братску земљу, са којом, иако нису суседи, жели да гради најближе односе.

Најавио је да ће упутити позив министру инфраструктуре Пољске да посети Србију, а том приликом требало би да буде одржана и седница Мешовите комисије, на којој би се разматрала могућност потпуног укидања транзитних дозвола за друмски превоз.

„Србија је већ са седам земаља, међу којима су Румунија, Хрватска, Словенија, Чешка, договорила потпуну либерализацију, односно укидање транзитних дозвола. То би било значајно и за наше шпедитере, да могу лакше да превозе робу, али и за пољске, јер пут преко Србије постаје све значајнији за снабдевање Европе“, указао је министар Весић.

Он је изнео податке да је извоз из Србије у Пољску 2017. године био 374.2 милиона евра, а данас је 914 милиона, док је увоз са око 795 милиона порастао на 1, 176 милијарди евра, што значи да трговинска размена и економска сарадња расту и да постоји велики простор за даљи напредак.

Весић је информисао амбасадора Пољске да Србија ради на изградњи брзе пруге до Будимпеште, као и да је потписан највећи грант са ЕУ о градњи брзе пруге до Ниша, која ће се, у будућности продужити ка Скопљу и даље ка Солуну и Тирани, односно преко Бугарске до Истанбула.

Такође, пренео је да је са колегама из Словеније и Италије разговарао о обнови брзе пруге од Београда преко Загреба до Љубљане и даље до Венеције или Беча.

У том смслу навео је да би било важно да се брзе пруге наставе, даље ка централној Европи и другим земљама Вишеградске групе.

Амбасадор Перл је пренео министру да је у плану градња „Вишеградске брзе пруге“, која би повезала Варшаву, Праг, Братиславу и Будимпешту и практично би се наставила на пругу Будимпешта – Београд.

„То је добра визија и план за будућност, а развој инфраструктуре отвара могућност за даљу економску сарадњу“, рекао је Перл.

Навео је да је Пољска данас девети спољнотрговински партнер Србије, са укупном разменом већом од 2 милијарде евра, истичући да је Варшава заинтересована за проширење сарадње са Београдом.

Додао је да је Пољска отворена за разговоре о укидању транзитних дозвола, као и за наставак сарадње и размену искустава надлежних инспекција.

„Србија гради сјајне аутопутеве, има их све више, али уз контролу и инспекцију, поготово теретног саобраћаја, путеви се чувају. Србија је транзитна земља, као и Пољска и ту можемо да учимо једни од других. Са наше стране постоји жеља за наставком сарадње“, рекао је амбасадор Перл.