You are here

ВЕСИЋ СА ЧЕН БО: ИНФРАСТРУКТУРА – НАЈЧВРШЋА ВЕЗА СРБИЈЕ И КИНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Кине у Србији Чен Бо.

Весић и Чен су са задовољством констатовали да су током мандата амбасадорке постигнути огромни резултати у области инфраструктуре у Србији.

Амбасадорка Кине је истакла да је инфраструктура најважнија област у сарадњи две земље.

„Заиста је много урађено, од пруга и путева на којима су радиле или раде кинеске компаније, попут пројекта метроа и ’Чисте Србије’, до бројних инвестиција не само у инфраструктуру, већ и у отварање кинеских фабрика, попут Хбиса и Зиђина. Велики је успех наше сарадње“, рекла је Чен.

Навела је да постоји велики потенцијал за наставак сарадње Србије и Кине у области инфраструктуре.

Министар Весић је истакао да је управо амбасадорка Чен лично допринела развоју сарадње и одличних односа Србије и Кине.

„Ваш мандат остаће уписан златним словима у историји наших односа и дипломатије“, рекао је Весић.

Указао је и да ће Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који би могао да буде потписан до краја године, додатно отворити тржиште Кине за компаније из Србије и бољу трговинску размену.

Истакао је да су кинеске компаније заинтересоване за још два инфраструктурна пројекта у Србији – изградњу две брзе саобраћајнице: Београд – Зрењанин - Нови Сад и Бачки брег – Српска Црња.

Министар Весић је својој гошћи, која ускоро напушта Србију, поклонио слику са мотивима фресака из Храма Светог Саве у Београду.

„Жао нам је што одлазите и надам се да ће Вас ова слика подсећати на време проведено у Србији“, рекао је Весић.