You are here

ВЕСИЋ СА ФОРТОМ: ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ И БИХ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић боравио је данас у посети Сарајеву, где је са министром комуникације и промета Босне и Херцеговине Едином Фортом разговарао о јачању саобраћајних, друмских и железничких веза и планирању заједничких пројеката.

Весић и Форто сагласили су се да су добре ствари пред Србијом и БиХ, које заједнички могу да реализују важне пројекте, на добробит грађана и привреде обе земље, истичући да ће Србија и БиХ бити повезане са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице, што никада раније није био случај чак ни у време Југославије.

Министри су оценили и да би пројекат заједничких „тагова“ између Србије и БиХ могао да заживи што пре.

Такође, договорили су да две земље заједнички дигитализују транспортне дозволе, чиме ће Србија и БиХ постати прве у Европи које су на такав начин олакшале транспорт и промет робе.

Србија и БиХ би могле заједнички пред ЕУ да кандидују пројекат модернизације и електрификације пруге Београд – Сарајево, што би, како је истакао министар Весић, био први заједнички пројекат после много деценија.

Један од најзначајнијих пројеката је изградња ауто-пута Београд – Сарајево, а Весић је свог босанског колегу информисао да би деоница Kузмин – Сремска Рача требало да буде завршена до краја ове године.

Готово цео нови мост преко Саве је завршен, а почела је и изградња заједничког прелаза.

„Важно је да ауто-пут ка Сарајеву заживи што пре, а на страни наших пријатеља из Федерације БиХ и Републике Српске је да што пре одреде трасу и наравно да почну са изградњом”, рекао је Весић.

Додао је да се увелико ради и брза саобраћајница Рума – Шабац – Лозница, на којој ће део од Руме до Шапца бити готов до краја ове, а од Шапца до Лознице до краја 2024. године. Нагласио је да ће се градити и одвојак брзог пута Слијепчевић - Бадовинци тако да ће два гранична прелаза Шепак и Бадовинци бити повезани модерном саобраћајницом.

Весић је пренео да је Србија пред уговарањем изградње деонице Пожега – Kотроман, која би могла да почне да се гради наредне године.

„Све добре вести“, констатовао је министар Форто на састанку.